Борисов удари и Прокопиев (ОБЗОР)

Борисов удари и Прокопиев (ОБЗОР) | StandartNews.com

След спряната поръчка заради слухове за връзка с Пеевски и Златев:

Сами ще преиздаваме новите документи, защитата на личните данни е национална сигурност, мотивира се премиерът

Нови обществени поръчки спря премиерът Бойко Борисов днес. Два дни, след като прекрати процедурата за строеж на лот 1 и 2 от магистрала "Хемус" заради обществените слухове за връзка с фирми на шефа на ЛУКОЙЛ Валентин Златев и депутата от ДПС Делян Пеевски, на правителственото заседание днес министър-председателят прекрати още две големи поръчки. И нареди да се спират всички процедури, "за които се появяват и най-малките съмнения за нередности".

Първата е огромна - за новите лични документи. Прогнозната й стойност е 500 млн. лв. и в публичното пространство витаят слухове, че е свързана с бизнесмена Иво Прокопиев.

Поръчката бе прекратена заради голямата си цена и възможностите новите документи да бъдат правени много по-евтино, става ясно от мотивите за решението на Министерски съвет. Спряната поръчка е и част от серията конкурси, които кабинетът прекратява, за да бъдат проведени по новия Закон за обществените поръчки.

Новите лични карти няма да се правят по обществена поръчка, а от държавна фирма. Тя ще бъде създадена от част от печатницата на БНБ, която ще прави документите, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Новата компания ще е към финансовото министерство, а впоследствие ще мине към МВР, допълни той.

Държавата сама ще прави новите документи за самоличност, обясни и вицепремиерът Румяна Бъчварова. Бъдещата държавна компания ще работи на принципа на фирмата на БМВ ЕООД, която е на МВР и изработва регистрационните номера на автомобилите, обясни Бъчварова.

Още от миналата есен в правителството се води дебат как точно да бъде направена обществената поръчка за документи, за да няма съмнения за лобиране. Тогава неофициално част от министрите са изразили съмнения, че критериите за поръчката се подготвят така, че да бъде спечелена от консорциум, свързан с бизнесмена Иво Прокопиев и бившата шефка на "Хюлет Пакард" Саша Безуханова. Споменавало се е и името на Васил Величков, съветник по електронното управление на вицепремиера Румяна Бъчварова. Точно Величков, който е бил в компютърния бизнес, е бил подозиран от министри, че е връзката с Прокопиев и Безуханова. Като собственик на компанията "Грамма Системс" съветникът на Румяна Бъчварова е бил член на Управителния съвет на БАИТ с председател - съдружника на Прокопиев в "Икономедия" Теодор Захов. Но и в поръчката за паспортите за половин милиард лева, както и в спряната процедура за магистрала "Хемус", няма документално доказателство за свързаност. "Не се интересувам от "Хемус", коментира междувременно в парламента Пеевски. Същото заяви вчера и Златев.

"Според нас - направихме консултация с Дончев, Горанов, с възможностите, които имаме, мисля, че това е една добра гаранция за самите лични данни", аргументира спирането на поръчката Борисов пред министрите. "Няма да ги предоставяме, да не ме разберете грешно, че съм против, подценявам или се съмнявам в чуждите или европейски компании, но националната сигурност по този начин се гарантира, според мен, най-добре", мотивира се още премиерът.

"Тази поръчка е много по-важна от останалите прекратени, защото засяга личните данни на българите. Чест прави на премиера, че не позволява чужди компании да имат достъп до тях", адмирираха решението депутати от комисията по вътрешна сигурност в парламента.

Бойко Борисов разпореди и на министъра на земеделието Десислава Танева да прекрати обществената поръчка, обявена от Югозападното държавно горско предприятие за изграждане на горски пътища на стойност 95 милиона лева. Владислав Горанов обясни, че идеята е тези търгове да се повторят по новия закон за обществените поръчки с много ясни и прозрачни процедури, така че да се гарантира в максимална степен общественият интерес и да се постигне по-добра цена. На въпрос дали прекратяването на поръчката за изграждане на горски пътища в Югозападното държавно горско предприятие, спечелена от "Водстрой 98", е свързано със съмнение за връзка между тази фирма и депутата от ДПС Делян Пеевски, Горанов отговори така: "Ако откриете такава връзка в Търговския регистър с Делян Пеевски, значи има". Финансист номер 1 обаче уточни, че не това е била темата на дебата, а намерението поръчки, за които има голям обществен интерес и съмнения, че не са организирани прозрачно, да бъдат направени под медийно наблюдение, за да се осигури пълна публичност. Горанов заяви още, че предстоят разговори с кметове, за да бъдат преразгледани някои големи обществени поръчки. И даде пример с Варна, където вероятно ще бъдат спрени няколко големи процедури за благоустрояването на града, а също и на курорта Златни пясъци. Поръчките ще бъдат обявени наново.

Пеевски: Търгът за "Хемус" не ме интересува

Премиерът е хубаво сега да се погледне в огледалото и да каже дали не вижда Прокопиев и кръга "Капитал". Така депутатът от ДПС Делян Пеевски отговори на въпрос за прекратяването на търга за магистрала "Хемус" днес в парламента. Той увери, че темата не го интересува. "Със слухове не работя", коментира думите на Бойко Борисов от понеделник, че "витае, че зад едната (фирма) стои Валентин Златев, а зад другата стои Делян Пеевски."

Депутатът каза още, че не е виждал никакъв официален документ, който да потвърди забраната му за влизане в Турция. Попитан дали смята, че това е атака спрямо него, той отговори: "Вие сами си правете изводите. Питайте тези колеги, които бяха част от нас", визирайки Лютви Местан и последователите му.

Умуват да стеснят магистралата

Правителството обмисля да промени проекта за изграждане на първите 60 км от дострояването на магистрала "Хемус". Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова пред БТВ. Липсата на еврофинансиране ни позволи да прекратим поръчката за двата участъка и ни даде възможност да изчистим съмненията, обясни министърът. И допълни, че нов търг за трасето може да има, след като мине законовият срок за обжалване или съответната процедура. Това време ще ни даде възможност да преосмислим проекта за магистрала "Хемус" и да преценим дали, кога и как ще я строим, каза Павлова. Досега търговете бяха утежнени заради изискванията при изграждане с европари. Сега можем да намалим критериите и дори да стесним параметрите, например габарита на трасето или начина на преминаване. Ако новите търгове са при тези условия с 3 тунела, 4 виадукта и 35 съоръжения - цената е такава - около 700 млн. лв. за двете отсечки, обясни министърът. "Ако искаме да строим с този мащаб, с който бяха прекратените търгове, цената е такава. Така че трябва да преосмислим дългосрочната си визия, като може и да стесним параметрите. Ако строим с бюджетни средства, можем да направим това. Като в този случай парите могат да дойдат от по-високата събираемост в бюджета - борба с контрабандата, повече средства от данъци и акцизи в хазната", обясни Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай