Борисов: Трябват ни добри отношения с Турция (ОБЗОР)

Борисов: Трябват ни  добри отношения с Турция (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ако трябва на всички да ни вземат главите, но мигрантска вълна в България не трябва да допуснем, отсече премиерът

България в момента трябва да се опита да гради възможно най-добри отношения с Турция. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова тв. На въпрос каква обаче ще е цената за тях министър-председателят посочи: "ако трябва на всички да ни вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допуснем да влезе в България". Коментарът му е във връзка с връщането от страна на българските власти на турския бизнесмен Абдуллах Бююк в родината му. 43-годишният турски гражданин бе екстрадиран от МВР въпреки отказите за това на Софийски градски и Апелативен съд. Мотивът на магистратите е липса на гаранции, че срещу него ще се води справедлив процес. Официалните власти в Турция обявиха Бююк за предател заради това, че е последовател на движението на Фетхуллах Гююлен.

"Аз вярвам на това, което са направили колегите в МВР", отсече министър-председателят. Въпреки това той е възложил на силовия министър Румяна Бъчварова да направи проверка по случая. "Ако бъдат установени пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят", обясни премиерът. Той призна обаче, че е "изключително притеснен" за България от международната обстановка, случващото се в Турция и заплахата от бежанска вълна към нас. "Голямата цел, която трябва да имаме, е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа, да не влезем в този конфликт. Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, България става първата сигурна държава по мигрантския път", описа Борисов. Според него тогава "всичко, което е задържано в Европа, ще се върне в България или Гърция". "Смятайте 400-500 хиляди бежанци - само с едно кимване на глава. Защото от едната страна ни е Крим, от другата е Турция. А решенията там се вземат с едно кимване на глава", коментира още премиерът. Той обясни притесненията си и от думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган "Ще залеем Европа с бежанци". "Какво означава това изказване при положение, че Европа е заградена навсякъде с телени огради. Какво значи ще я залеем? Това значи - ще залеем България", разтълкува Борисов. И призна: "Жизненоважната ми задача, докато съм на този пост, е да запазим такива отношения, че умишлено те (Турция - б.р.) да не предизвикат тази вълна, а обратно - заедно да пазим границата. Ако иска друг да заповяда, да отиде да се разбере с Ердоган, с всички останали и да види...". В хода на усилията си за запазване на добри отношения с южната ни съседка премиерът отрече да е имало "сделка" за връщането на Бююк като защита за това Турция да не пусне мигрантите. "Не го тълкувайте така. Двете неща нямат нищо общо", отсече Борисов. И посочи, че по същия начин от началото на годината са били върнати 25 хиляди души от турска граница и още 1000 от тази с Гърция.

Попова: Нямаше основания за убежище за Бююк

Турският бизнесмен Абдуллах Бююк е получил отказ за политическо убежище у нас заради липса на данни, че има основание за такъв тип закрила. Това обясни вчера вицепрезидентът Маргарита Попова, след като стана ясно, че отказът е дошъл на 27 юли от "Дондуков" 2. Тя посочи, че комисията е проучвала случая няколко месеца, но не е събрала необходимите по закон данни. "Аз съм следвала закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите са действали така, както са намерили за добре според закона или според установени практики, за което аз не мога да добавя нищо, защото не е в моята компетентност и не е коректно", обясни Попова. Тя разкри, че в молбата си Бююк е претендирал за политически преследвания за това, че може да е неудобен в собствената си родина. "Но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила", отбеляза вицепрезидентът.

Случаят с екстрадирания заобикаля закона

Димитър Делчев, депутат от РБ пред БНР

Случаят с Бююк заобикаля принципа на върховенството на закона. Безспорно проблемът с бежанците съществува. В Турция има над 2 милиона бежанци, но случаят с екстрадирането на Бююк не трябва да се свързва с хипотетичната възможност България да бъде залята от бежанци. Това е случай, който заобикаля принципа на върховенството на закона, българското законодателство е оставено на страна, а също така и международните договори, които касаят връщането на бежанци. Върховенството на закона е национален интерес на България. Той е висша ценност и укрепването му далеч не е някаква задача, която можем да отлагаме. Ние трябва като държава да се стремим винаги да спазваме върховенството на закона. В противен случай можем да тръгнем към един по-авторитарен режим под натиска на съседни държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай