Борисов: Стига двоен аршин за Шенген

Борисов: Стига двоен аршин за Шенген | StandartNews.com

Популизмът в Европа се дължи на двойните стандарти, смята премиерът

Да се спре с двойния аршин за Шенген по отношение на България и Румъния. Това призова премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС.

"Европейският парламент казва "да", Европейската комисия казва "да". Всички институции казват, че България и Румъния са спазили изискванията. И изведнъж една държава казва "не" и години наред това се протака", възмути се Борисов. Той поставил проблема и на срещата на ЕНП, която се проведе във вторник. "Казах им: "Докато не се приемат България и Румъния в Шенген, всичко останало не ме касае", обясни родният премиер. Той призова за бързи преговори за напускането на ЕС от Великобритания, за да не се дава възможност за изява на популистите.

След референдума във Великобритания Европа трябва да се съсредоточи върху важните въпроси за бъдещето и най-вече върху сигурността на гражданите. Това заяви Борисов по време на среща с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. Двамата разговаряха в Брюксел в рамките на Срещата на върха на лидерите от ЕНП. Премиерът за пореден път повдигна въпроса за приемането на България в Шенген, след като страната ни е изпълнила всички изисквания и след като това е констатирано и оценено и от Европейската комисия и от Европейския парламент. Борисов информира Дол за процеса по изграждането на възпиращите съоръжения по южната ни граница. Двамата се обединиха около извода, че общата цел на десните партии и на отговорните политици в Европа днес е да се изправим с аргументи срещу антиевропейските популисти. Резултатът от референдума в Обединеното Кралство е основен акцент на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. "Във Великобритания с доста популизъм, неверни факти и подвеждане на хората за една нощ загубиха 20 пъти колкото е вноската им в ЕС за години напред - близо 200 милиарда", коментира Борисов. "Популизъм с много мощна медийна подкрепа направи така, че този референдум да се обърне срещу хората - за една нощ всички в Англия обедняха, а 7 милиона работещи там изпаднаха в несигурност", посочи той.

Според Борисов страните членки на ЕС трябва да продължат да спазват процедурите по Лисабонския договор такива, каквито са, да бъдат максимално разумни, без емоции. Той обясни, че е изложил пред колегите си от ЕНП тезата, че "двойният аршин в ЕС продължава да играе лоши шеги", и даде пример с отношението към членството на България и Румъния в Шенген. "Европейският парламент казва "Да", Европейската комисия казва "Да", всички са съгласни, че България и Румъния са спазили всички изисквания, институциите са си казали мнението и изведнъж една държава казва "Не" и години наред това се протака. Това дава основание на много други държави все повече да изявяват претенции и вместо да ставаме по-единни, ставаме по-разединени. Надявам се това да послужи за урок в Европа", категоричен бе премиерът. По думите му България винаги е имала много ясна политика - "народът ни избра да сме в Европа". "С цялото си самочувствие на успяла нация ние трябва да си направим извода, че Общността трябва да се защити от такива популистки зависимости. За Великобритания път да се върне назад в Европейското първенство по футбол няма, за другото, мисля, че след като мине първоначалната емоция на всички, може да се намери добро решение. Защото Великобритания е в Европа, тя е част от нашата икономика", каза още министър-председателят. Според него Еврокомисията има капацитет да се справи в преговорите с Великобритания и Комисията и председателят й Жан-Клод Юнкер заслужават да бъдат подкрепени в този момент. Министър-председателят изрази мнение, че промени в ЕС са необходими и е добре да бъде намалена бюрокрацията в Брюксел. "Отговорът ни срещу популистите е да предложим политики, трябва да кажем на хората за 5, за 10 г. напред какво ще се прави, как ще се прави. Не е толкова страшно да излезеш и да кажеш проблемите - всеки ги вижда и когато се поставят на дневен ред, се решават", подчерта Борисов.

По-голямата част от лидерите на страните членки от семейството на ЕНП останаха безмълвни при пристигането си за срещата на партията, предшестваща Европейския съвет. Президентът на ЕС Доналд Туск, бившият френски президент Никола Саркози, унгарският премиер Виктор Орбан, който пристигна с огромен кортеж, и най-очакваният лидер Ангела Меркел отказаха да отговарят на въпросите на журналистите по горещата тема за Брекзит. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер дори на шега си запуши ушите, минавайки покрай репортерите. В срещата участва и премиерът Бойко Борисов, който е разговарял с шефа на ЕНП Жозеф Дол. Пред журналисти вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис коментира, че ще има по-ясна представа за икономическия ефект от Брекзит върху останалата част на ЕС, когато стане ясно какъв тип отношения ще бъдат установени между Лондон и Европа в бъдеще. Той заяви, че ЕК следи внимателно проявите на насилие спрямо имигранти в Англия, които зачестиха в последните дни. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан пък коментира, че Брекзит не е причина за забавяне на процеса на разширяване.

Искаме Турция да прилага реадмисията

На заседанието на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов ще призове Турция да изпълнява пълно, ефективно и навременно поетите ангажименти по споразумението си с ЕС за реадмисия на лица от трети страни и да не допуска пренасочване на миграционни потоци. Страната ни изразява загриженост, че въпреки обявеното за 1 юни 2016 г. влизане в сила на Споразумението за реадмисия с ЕС Турция отказва приемането на лица от трети страни, влезли от нейна територия на територията на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай