Борисов: Ще проверим КФН и как се стопанисват парите в частните фондове

Борисов: Ще проверим КФН и как се стопанисват парите в частните фондове | StandartNews.com

София. Проверки за Комисията за финансов надзор (КФН) и затова как се стопанисват парите в частните пенсионни фондове ще нареди премиерът Бойко Борисов. Това стана ясно от негово изказване в парламента по време на гласуването на бюджета за 2015 г.

Борисов дойде в Народното събрание малко след 20 часа, когато вече беше гласуван оспорваният от реформаторите текст за прехвърлянето на пенсионинте фондове. Междувременно той самият съобщи, че още сутринта е щял да спре текстовете, "но като прочетох във Фейсбук какво си бяха написали - "пътят към ада, победа", някакси побъркаха църквата, на която се моля. Готов съм на всякакви отстъпки и диалог, само победата не си давам", обясни Борисов в кулоарите на парламента. Премиерът обясни още, че за последните 15-20 дни каквото са поискали го е направил, върнал е репутацията на държавата.

"Милиарди влязоха в България, отворихме енергийните програми, поставихме жизненоважните проекти на масата в Брюксел и дадохме коледни на пенсионерите. Оттук нататък цялото ми уважение към колегите от Реформаторски блок", обясни Борисов.

На въпрос дали има риск за коалицията, той отговори: "Аз не съм говорил лично с тях, освен няколко смс-а, но те знаят какво са ми написали. А ако има риск за коалицията, има риск и за държавата", обясни премиерът. Той сподели още, че преглъща всичко седмици наред и много неща не му харесват, "обаче стискам зъби, защото основната и важна цел е да влязат пари в държавата и те влизат".

Борисов обясни, че предложението за пенсионната реформа е дошло едновременно и от Владислав Горанов, и от синдикатите. "Не им отива да ми пришиват ДПС, защото благодарение на ДПС минаха два закона, които ако не бяха минали - плоският данък и предварителните отчуждения, аз щях да си подам оставката веднага и нямаше да има правителство вече", категоричен бе премиерът. По думите му, това са били двете основни цели - да се запазят ниските данъци и да се строи. "Така че това, че са подкрепили едно решение не значи нито коалиция, нито кафета. Аз бих могъл да кажа обратното - че има коалиция между Реформаторите и БСП. Коректно ли е - не?!", обясни той.

Премиерът съобщи още, че след празниците ще има дебат с всички партии и синдикатите във връзка с пенсионната реформа. "Ще накараме тези частни пенсионни фондове да излязат на светло и да се борят за всеки клиент", обясни още премиерът.

Депутатите продължават извънредната си работа в парламента до 23 часа. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай