Борисов: Разследването за КТБ влиза в парламента

Борисов: Разследването за КТБ влиза в парламента | StandartNews.com

Няма да се кандидатирам за президент, не обмислям и предсрочни избори, отсече премиерът

Целият доклад за разследването на КТБ ще бъде на разположение на парламента в секретната секция и така всички 240 депутати ще могат да се запознаят с него още следващата седмица. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването Панорама тази вечер. Министър-председателят се включи в конферентна връзка от Брюксел, тъй като продължава участието си в лидерската среща на ЕС за мигрантската криза и бъдещето на Великобритания в Съюза. Финансовият министър Владислав Горанов е изпратил писмо до американската фирма, разследваща фалита на КТБ и от там са отговорили, че материалите може да са на разположение на българските депутати. Борисов подчерта, че се прави всичко възможно докладът да бъде качен и на сайта на финансовото министерство. "Към този момент за това нямаме съгласие, но смятам ,че в този разнороден парламент, вкараме ли го, всеки ще може да го прочете и после да го разкаже, още повече, че има комисия, която може да стъпи на него и да направи необходимите предложения. От това, което поне зная и истински се надявам, че Прокуратурата ще потърси основните виновници за източването на КТБ, а това е управата на БНБ, която отговаря и за Банковия надзор. Според мен това са трима души, но нека не изземвам други функции,не ми е това работата. Понеже общественият интерес е много голям, ние сме изпълнили своя ангажимент и се надявам виновните да си понесат отговорността", каза премиерът.

"Аз не влизам във войни с никого, винаги съм имал принципни позиции и съм отговарял не само пред своите избиратели, а и към всички българи. Най-важното за мен е да ми е чиста съвестта, и да няма съмнения спрямо работата на правителството и министрите. Още повече има и нов закон за обществените поръчки", каза Борисов за спрените търгове. И отбеляза, че тезата за външен натиск за спирането на обществените поръчки са "спекулации и глупости". "Затова много точно искам да кажа, че посочването на хора или фирми с пръст не е правилно, защото в тях работят хиляди хора. Ние трябва да сме си взели бележката, която е факт вече, и всяка една процедура да бъде толкова публична, толкова прозрачна, така както процедурите ни, които правим с европейски пари, с Томислав Дончев съм се разбрал всичко, което вече ще се прави с бюджетни пари, да мине на същия контрол –такъв, какъвто имаме по европейските пари", каза премиерът.

"В Брюксел са очаровани от борбата ни с контрабандата, защото тя е основната, която дава огромните пари за корупция на всички етажи на властта и в политическите партии, на митничари, граничари, полицаи, прокурори, съдии и всички останали, отбеляза още Борисов. Той припомни, че за миналата година над 2.850 млрд. лв. повече са събраните приходи. Само за месец януари тази година имаме с 900 млн. лв. повече събрани приходи от януари 2015 г., каза още премиерът. И допълни: Много сме амбицирани. В това отношение много благодаря на колегите от прокуратурата, под което ръководство ежедневно се провеждат операции по линия на контрабандата. "В рамките на половин година ще догоним Румъния, ако сме изостанали и ще бъдем за пример", каза Борисов по отношение на механизма за наблюдение от ЕК. И посочи, че в момента ни трябват няколко закона – НПК, антитерористичния закон, Закона за съдебната система и антикорупционния закон. "В абсолютно всичко друго сме по-напред от Румъния и мисля, че в рамките на половин година ще ги догоним, ако сме изостанали и ще направим така,че да бъдем за пример, в това са убедени и колегите от Брюксел, затова толкова убедено председателят на ЕК заяви, че в рамките на неговия мандат т.е. 2 години още, ще бъде свален мониторинговият доклад за България и Румъния. Така че сме амбицирани да бъдем еталон", каза още по темата Борисов.

"Не!" - така еднозначно отговори министър-председателят на въпроса дали обмисля да отиде на избори сега. "Народът няма да одобри това да изхарчим 50 млн. за избори. Вместо това ще ги дадем на пенсионерите за Великден, каза Борисов. Не възнамерявам да се кандидатирам за президент и не възнамерявам да предизвикам предсрочни избори", заяви премиерът.

Борисов отново каза, че българската държава няма информация за забрана на Турция спрямо почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от ДПС Делян Пеевски."Нямаме официално потвърдена информация", каза Борисов. И посочи, че специално е поискал външният министър Даниел Митов да направи запитване, но от Анкара не са дали никаква информация. Той коментира и срещата с турския премиер Ахмет Давутоглу в София преди отстраняването на Лютви Местан от ДПС, на която Борисов бе поканил и Местан. "Разговорът ни е бил изключително принципен, че не бива да има намеса във вътрешните ни работи, както и че сме толерантни и грижовни към всички етноси в България". "Разбирам колко би било пиперливо да изкарам някакви новини, но с Давутоглу имаме прекрасни отношения", каза премиерът. По думите му на Местан е оставена охраната, тъй като "това е добре и за стабилността на държавата".

Борисов коментира и заседанието на лидерите на страните-членки на ЕС: "Цяла нощ и цял ден продължават дебатите по бъдещето на Великобритания в ЕС и миграционната криза. Действително ЕС е на кръстопът, защото ако след референдума във Великобритания и позициите на отделните държави тук в Брюксел, не се стигне до разбирателство и Великобритания напусне ЕС, той няма да бъде същият", каза премиерът. "Като се има предвид и огромната миграционна вълна и това, че Великобритания е един от донорите на ЕС, но в същото време има и много претенции, не виждам лесен начин да се намери необходимия консенсус и тази нощ, заяви Борисов. Има две позиции за охраната на външните граници на ЕС, едната е веднага да заградим границата си с Гърция. но моята позиция днес е всички граници на ЕС да бъдат затворени. Считам, че е пагубно държавите за изграждат заграждения в сърцевината на Европа. Питам какво ще правим с мигрантите, които непрекъснато прииждат. Заключенията ни на Съвета от вчера дори вече са остарели", отбеляза Борисов заради решението на Австрия за ограничен брой бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай