Борисов: Радан да беше питал поне президента

Борисов: Радан да беше питал поне президента  | StandartNews.com

Никой от ДСБ не е говорил с мен за Плевнелиев

Ще стане много и с моя английски хумор, ако продължа да се оправдавам с него. Ако е сериозно това, което е казал Радан Кънев, то се прави по няколко начина. Първо, най-нормалното е, когато една партия реши да подкрепя някого, да го пита дали той иска тази подкрепа. Това каза премиерът Бойко Борисов в Стара Загора като коментар на своеобразната номинация на президента Росен Плевнелиев за нов мандат от лидера на ДСБ Радан Кънев.

"Второ, да пита партньорите си в неговата партия - в случая в РБ, и трето - партията, на която допълнително разчита за това, тук има голямо ако - това е ГЕРБ", каза още Борисов. И още: "От времето, когато съм в политиката, БСП винаги е заявявала евроатлантически ценности, няколко пъти е била в управление. Никога не е направила нещо да се съмняваме, че са евроатлантически ориентиран. ДПС също. АБВ във времето, в което сме работили заедно, винаги са поставяли на първо място евроатлантическите ценности. Всяка партия си има своите разбирания, аз например също съм против санкциите за Русия, но гласуваме за тях. Надявам се скоро да паднат тези санкции, но докато ги има в евроатлантическата общност, ние ни подкрепяме. С мен Радан Кънев или който и от ДСБ не е говорил. С удоволствие бих разговарял с тях на всяка тема, но, да научавам от медиите, че това са решили, или пък не съм ги разбрал правилно".

"Имаме общи неща с президента, така сме се разбрали, юни-юли, има толкова неща да се случат. Повече го приемам като призив към БСП, ДПС, нали са опозиционни партии", заключи Борисов.

Няма да се кандидатирам за президент

"И шегите ми не се разбират, правят се дни наред анализи по тях после. Заявил съм категорично - за президент няма да се кандидатирам. С Румен Петков и Първанов сме се шегували по тази тема", припомни премиерът.  И допълни: "Да не се притесняват, ако са се притеснявали, че ще излезна като кандидат. Веднага щях да кажа "с удоволствие ще възложа на господин Цветанов да се срещне с Кънев, да обиколят структурите по местата, да подготвят структурите за общ президент" - така бих се шегувал. Те трябва двамата така ръка за ръка да призовават от трибуната да се гласува за Плевнелиев, това чухме вчера, нали", заяви Борисов. 

Антикорупционният закон на Кунева ще бъде приет

Той взе отношение и по антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, който вчера бе гласуван на комисия. "Много работа свършиха екипите по антикорупционния закон, ако го обединим и с комисиите би станало добро бюро. Вчера имаше нещо като председателски съвет - и ги попитах защо това се е случило на комисия. Уверението ми е, че имат някакви малки незначителни корекции, като се направят, законът ще мине", каза премиерът.

Подкрепа за Поли Генова

Всички, които могат, искат, имат желание, да изпратят подкрепа на Поли Генова. Към ГЕРБ съм подходил, към нашите структури, ако имат желание, да го направят, обяви Борисов.

Не можем да помогнем на ЦСКА

Истински се надявам ЦСКА да намерят решение на кризата си, иска ми се да им помогнем за феновете, публиката.  Това каза премиерът по отношение съдбата на един от големите футболни клубове у нас. "Ако имаше възможност да им се опростят данъците, щях да го напавя -  виках Влади Горанов да търсим инструмент да им се помогне, но към този момент не може. Не мога да помогна и на други клубове", призна Борисов. И допълни: "Данъчният закон и в гроба те гони, както се казва. Не можем с никакъв инструмент да го заобиколим като държава".

Премиерът обяви, че е привърженик на всички отбори в България. А за празника на "Берое" им пожела едно - да станат шампиони. Борисов поздрави и футболната легенда Стилиян Петров. "Той е герой, истински се надявам каузите му, всичко, което прави, да са успешни. Той е пример не само за българите, в света е пример", изтъкна министър-председателят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай