Борисов предлага на ЕС система за борба срещу трафикантите

Борисов предлага на ЕС система за борба срещу трафикантите | StandartNews.com

На заседанието на Европейския съвет ще обърна внимание на борбата с трафикантите. Мисля, че службите в Европа и в света са длъжници по тази тема, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Правец.

„България работи по въпроса, доста сме напред и ще предложа на колегите система", съобщи премиерът. Според него от една страна стои въпросът за парите и помощта за морските и сухопътните граници, но по-важното е да се спре кръвопролитието.

„Защото в момента сме свидетели на следствията. Причината е друга – в маса държави в началото се радвахме, че е дошла демокрацията, но всъщност демокрацията не дойде, а дойдоха главорези. Сега трябва да направим така, че действително да се създадат условия в тези държави хората да започнат нормално, а не да бягат. Когато някой стои с ятагана зад теб, не море, не океан, не граница- ще бягаш", заяви Борисов.

По думите му би било притеснително евентуално засилване на бежанската вълна и има риск за България. „Около 2 милиона чакат на турската граница. Представете си 1 милион да влезе в България. С каквото и да е финансиране не се спират бежанци. Това са хора. Въпросът не е в парите", подчерта министър-председателят.

Той обяви, че преди заседанието на Европейския съвет ще се срещне с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Искам в земеделието да помогна на министър Танева, говорили сме с още 17 колеги, ако успеем, това ще са около 500 милиона повече за България", каза министър-председателят.

Днес в Правец премиерът присъства на откриването на 62-та Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай