Борисов: Отговорността да е персонална и всеки да си знае вината

Борисов: Отговорността да е персонална и всеки да си знае вината | StandartNews.com

София. "За мен винаги е било важно отговорността да бъде персонална и всеки да знае каква му е вината – дали е партия, дали са опозиция, дали са управляващи", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при срещата си със синдикати и работодатели, предаде БГНЕС.

Във връзка с консултациите за дневния ред на парламента Борисов напомни, че още вчера е отговорил на писмото на Михаил Миков и е казал, че ГЕРБ е съгласна с проекта на програма, приема проекта на програмата, предложена от Миков, при условие, че може да бъде допълнена единствено със законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК и законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Така от ГЕРБ очакват от МС да бъдат внесени законопроекта за промяна на бюджета на НЗОК, което рефлектира и закона за държавния бюджет.

Лидерът на ГЕРБ беше твърд, че ако утре в 9 часа това е дневният ред, от партията му ще бъдат в НС. "Всичко, което Миков е предложил съм го приел и съм добавил към него нещо, което всеки здравомислещ човек знае", коментира Борисов, като заяви, че в сегашното състояние на държавата няма система, която да не е в колапс. 

На срещата със синдикатите Пламен Димитров, президент на КНСБ, затвърди позицията си за отношението на всички партии за нестабилността, а Борисов отново поиска аргументация за това. 

"Забравихме ли къде отиде бюджетът за здраве в предишните години. Имаше допълнителни вноски, които отидоха в хазната. Забравихме ли, че беше планиран като този през 2013? Беше ясно, че ще има проблими и 10 000 души бяха пред парламента, когато се обсъждаше. Да сме забравили Пощите, "Напоителни системи", магистралите... Да не говорим, че 1000 души ще бъдат уволнени с новия Закон за МВР. Всички сме виновни, в това число и ние", заяви Пламен Димитров. По негови думи, "ако няма решение до 5 август за пенсиите, хиляди енергетици ще бъдат под прозорците на управляващите идната година, защото няма да имат пенсии".

Борисов отново наблегна на факта, че БСП и ДПС не са спазили споразумението, постигнато при президента Росен Плевнелиев на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Нито едно от споразуменията там, нито едно от нещата, на които се съгласихме, беше изпълнено в последствие. Нещо повече - започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, а в същото време вие искате ние да носим солидарна отговорност с тези, които го причиняват.

Тъй като четири години с вас сме се уважавали много, няма случай, няма ден, няма час, в който да сте искали срещи и да не сме решавали въпроси. За да останем в нормален диалог, искам да си изясним тези въпроси. Не приемам от синдикат да ми се казва "оня дето ще се върне на бял кон"", каза ядосано Борисов на представителите на профсъюзите.

"Ние искаме днес на тази среща да кажем какво е реалното състояние на държавата и какви са капаните пред следващото правителство, служебно включително и, ако намерим вариант и общ език, да търсим разумен диалог с всички", заяви Бойко Борисов.

В Министерски съвет е било предложено Националната здравноосигурителна каса да бъде „фалирана", за да се смени Надзорният й съвет, а в същото време се готви скрита приватизация на НЕК чрез продажба на дълга й. Това обяви от своя страна президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Той обаче поясни, че трябва да се допита до източниците си за това дали са готови да излязат с имената си и да потвърдят думите му.

Тренчев изрази опасението, че при служебен кабинет ще започне масова подмяна на директори на държавни предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай