Борисов обмисля дали да играе за президент (ОБЗОР)

Борисов обмисля дали да играе за президент (ОБЗОР) | StandartNews.com

Досегашните кандидати на ГЕРБ отпаднали, защото не могат да тропнат по масата

Бойко Борисов призна, че се колебае дали да не се яви на президентските избори наесен, въпреки че засега е убеден, че е по-полезен като премиер. Само допреди две седмици ГЕРБ са имали категоричен вариант за вота наесен, но събитията в Турция променили плановете. Наложило се да се търси личност, която да може да се справя в кризисна ситуация. Това стана ясно от изявленията на премиера, който днес  откри депо за смет във Велико Търново. "Президентските избори са лидерски избори. Що за партия си, ако признаеш, че лидерът ти не става за президент?! А трябва да търсиш дали е гражданин, дали е селянин, интелектуалец или военен. Сиреч в твоята партия нямаш кандидат. Или си толкова лош, че да търсиш нещо друго да покажеш на обществото, за да те изберат... Единственият, който има основание да се колебае дали да се яви, съм аз", коментира Борисов.

"Имах двама кандидати – прекрасни, допреди две седмици. Когато видях какво чудо става по света, тези хора в критична ситуация не могат да се справят. Те са прекрасни във всяко едно отношение, но при стресова ситуация, в момент, в който трябва да отидат да тропат, да ни защитят интереса – дали с комшиите, дали в Европа, те този характер го нямат. И затова казах – мисля дали мога да намеря в партията такъв човек", допълни премиерът. Той потвърди, че решението ще бъде обявено през септември. Дотогава обаче има нужда от време, за да се ориентира дали може да открие подходящ човек или ще му се наложи да влезе в битката. Наясно е с качествата, които трябва да притежава кандидатът на ГЕРБ - "да е и политик, и експерт, и с характер, и да го познават хората, и да има рефлекс в ситуацията". Попитан дали самият той отговаря на тези критерии, Борисов каза: "Нескромно е сам да си давам оценка. Когато почнеш да говориш, че нещо е сигурно и ще стане, гарантирано губиш". Категоричен бе обаче, че ако ГЕРБ загуби на първи тур, е редно да има предсрочни избори и спечелилата партия да поеме и отговорността за управлението.

Днес и вицепремиерът Румяна Бъчварова призна, че Борисов е една от възможностите пред ГЕРБ. По думите й ранното обявяване на кандидатурите ще означава загърбване на ангажиментите. Ето защо ГЕРБ няма причина да бърза и е по-добре първо да се реши какъв, а не кой да е бъдещият президент.

Премиерът: Безработните не искат да работят

"Пред България има сериозен проблем - при 7,3 % безработица в България, има липса на работници. Безработните не искат да работят, а инвеститорите имат огромна нужда от работници". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес посети и Търговище. Там той се срещна с 15 кметове от региона, за да им представи подробно решението на Министерски съвет за отпускане на 29 973 млн.лв. От тях близо 20 млн. ще отидат за ремонт и реконструкция на инфраструктурни обекти в селища в областта. „Всичко това е възможно благодарение на добрата работа и ангажираността на финансовия министър, на приходните и данъчните агенции, на полицията и ГДБОП и на главния прокурор", подчерта премиерът. Само през юли в бюджета са постъпили 200 милиона лева повече в сравнение със същия период м.г., затова и правителството може да си позволи да даде още 1 млрд. лв. за изпълнение на програмата за саниране на жилищни блокове, която е пример за 100 % държавна помощ в полза на хората. Приоритет остава и подпомагането на общините от смесените региони и Северозапада.

Брюксел ни помага с Е 6 млн.за бежанците

Еврокомисията ще ни отпусне 6 млн. евро за опазване на границите от бежански натиск, съобщи Бойко Борисов. Парите се очакват в началото на следващата седмица. С тях ще бъдат покрити разходите за командировъчни и консумативи на военни и полицаи, пазещи ни от вълната мигранти. Според премиера страната ни е в тежко положение от гледна точка на сигурността. На ден се залавят по 200 души - бежанци и каналджии, а бюджетът, от който засега идват средствата за пазене на границите, едва удържа. "Това, което ме прави малко оптимист след разговора с канцлера Меркел, че почти всички ми се обадиха да кажат, че имат задача бързо на България да се окаже помощ. Но докато не видя... Така както Камерън ми прати джипките", допълни Борисов, който преди дни лично звъня на Меркел за помощ.
Въпреки кризата с бежанците засега нямало пряка запплаха за сигурността на българските граждани. "Полагаме огромни усилия, но с всеки ден става по-тежко", призна Борисов. В момента
най-проблемна се оказва границата с Гърция, докато от Турция сме получавалиподкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай