Борисов: Не ни се прави ограда с Гърция (ОБЗОР)

Борисов: Не ни се прави ограда с Гърция (ОБЗОР) | StandartNews.com

През април правим учение за защита на морските ни граници

Премиерът Бойко Борисов е против изграждане на ограда с Гърция, но знае, че хората очакват от него да защити границата. "И на нас не ни се прави защитно съоръжение, но те - (б.р. Гърция) трябва да си изпълнят ангажиментите. Ако си спазват шенгенските правила и норми, въобще няма да има такъв въпрос", коментира Борисов за това дали ще спираме със стена идващите бежанци от Гърция.

Вицепремиерът Меглена Кунева се обяви в събота твърдо против телена ограда на българо-гръцката граница. "Изобщо не ми се правят съоръжения. И аз съм против, но хората очакват от нас да защитим границата", посочи министър-председателят. И отново определи гръцката граница като критична точка.

"Заради това сега с горските стопанства ще помогнем на военните да направят просеки и да имаме готовност за такива съоръжения", разкри премиерът. Той критикува отново и бежанските лагери в южната ни съседка. "Те не са и бежански лагери - те просто са придвижени от единия край на Гърция до другия и там са струпани, което не отговаря дори и на думата лагери", отбеляза Борисов.

В неделния ден премиерът сряза лентата на модернизираната авиобаза "Безмер" до Ямбол. "Над шейсет и няколко млн. струва това. 8 млн. са от бюджета, другите са по програмата на НАТО. Тук ще се правят учения, ще се правят занятия, ще летят момчетата", посочи Борисов. Той увери, че при нужда и самолетите на гражданската авиация ще могат да използват новата база в Безмер. "При аварийни полети или когато времето е неподходящо по морето или където и да е, това денонощно ще бъде на разположение на гражданската авиация, така че, мисля, е полезно не само за военните, но и за хората", похвали още министър-председателят. По-късно той обясни в социалната мрежа, че модернизацията на армията е осезаема и ще продължава да се осъществява. "Това летище вече е по-добро и от Аерогара София - на него могат да кацат най-големите, най-тежките самолети при всякакви условия", написа за Безмер премиерът.

"Пистата бе удължена и вече е 3000 метра, изграден бе и карго терминал. Така летището придоби пълна оперативна съвместимост със стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация, можем да участваме и в мисии за спасяване на граждани", обясни и министърът на отбраната Николай Ненчев. Той обяви, че в началото на април ще се проведе съвместно учение на военни части и Гранична полиция за защита на морските граници на страната.

Летището в Безмер най-доброто у нас

Летището на база Безмер е най-доброто в България. Това заяви пред "Стандарт" Стоян Проданов, изпълнителен директор на консорциума "Еърпорт Безмер", направил цялото обновление на летището. Той отбеляза, че за първи път в България е реализирана немска методика за полагане на бетон и асфалт върху него. "По този начин пистата на Летище Безмер няма да се напуква, както е на други места", увери Проданов. Той похвали и осветлението на базата, като разкри, че самите летци са го определили като най-светлото летище, и то с най-равната писта. На тази писта ще могат да кацат и най-големите американски военни транспортни самолети "Галакси". Специално за тях е отделено и едно от паркоместата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай