Борисов настоява за по-твърда политика за решаване на проблема с бежанците

Борисов настоява за по-твърда политика за решаване на проблема с бежанците | StandartNews.com

Позицията, която ще защитавам днес на извънредния Европейски съвет във връзка с бежанската криза, е че каквито и мерки да се взимат сега, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Това заявява министър-председателят Бойко Борисов в края на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. И уточнява, че на срещата в Брюксел ще настоява за по-твърда политика за решаването на проблема с бежанците.

"Отивам на извънреден Съвет във връзка с бежанската криза. Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега – квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече. С влошаването на времето натискът ще стане по-голям, защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа", посочва той.

Ще настояваме за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем. Иначе ще бъде поредното регистриране на събиране. Има недоволни страни – на Съвета на вътрешните министри. Четири държави не са се съгласили с квотите, но е прието с квалифицирано мнозинство, каза още Борисов преди да замине за извънредния Европейски съвет. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай