Борисов кани малки фирми от Швейцария

Борисов кани малки фирми от Швейцария  | StandartNews.com

Цачева и Марквалдер обсъждат подпомагане на двустранния бизнес

Програмата за дуално обучение ще даде на бизнеса квалифицирани кадри, заяви премиерът

Покана към швейцарските фирми да правят бизнес у нас отправи премиерът Бойко Борисов. Задълбочаването на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни бе тема на разговора му днес с председателя на Националния съвет на парламента на Швейцария Криста Марквалдер.

"Швейцария е на трето място сред чуждестранните инвеститори в България. Съществуват обаче още възможности", заяви Борисов на срещата. Той разкри, че знае за интереса на швейцарския малък и среден бизнес към проекти в сферата на транспорта, индустрията, услугите и екологията ни. Борисов разказа обаче и за големите възможности, които предлага нашият туризъм. "Страната ни е добро място за развиване на бизнес и променената през последните години икономическа и финансова среда гарантира стабилност за коректните инвеститори", увери премиерът. Той рекламира страната ни и с правилното усвояване на пари от еврофондовете. Според него България е от държавите, в които благодарение на кохезионната политика хората усещат членството ни в ЕС. Борисов обърна внимание и на българо-швейцарската програма за сътрудничество, като благодари за дарените от Швейцария 76 млн. франка.

"С тях успяхме да реализирахме редица проекти в приоритетни за нас области като сигурност и стабилност, участие на гражданското общество, социално включване на малцинства и уязвими групи, околна среда и инфраструктура, институционални партньорства, научни изследвания", обясни Борисов. Той не пропусна и последния проект по програмата - дуалното обучение. "Той ще действа като мярка за борба с младежката безработица и ще гарантира на бизнеса квалифицирани кадри", убеден е премиерът. Той благодари на Марквалдер и за решението швейцарското правителство да премахне ограниченията на пазара на труда за български и румънски граждани от 1 юни.

За увеличаване на стокообмена и за още нови инвестиции у нас призова и председателят на Народното събрание Цецка Цачева на срещата си с Марквалдер. Според нея парламентите на двете страни могат да създадат необходимата нормативна база, която да улесни преките връзки между бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай