Борисов кани БСП да спасяват заедно чинията на Бузлуджа

Борисов кани БСП да спасяват заедно чинията на Бузлуджа | StandartNews.com

Поръси с гюл главите на Цветанов и губернатор за перчеми като на бийтълсите

Бойко Борисов покани БСП заедно да спасяват чинията на Бузлуджа. Премиерът бе гост на традиционния празник на розата, който се провежда за 113-и път в Казанлък. "Дадоха ми проект за Бузлуджа, ще дам и на БСП да го видят, ако искат да направим нещо заедно, за да предотвратим разрухата там", коментира Борисов. По негови изчисления това ще струва на държавата 2,5 млн. лв. За проекта ще разчита на проф. Николай Овчаров, защото му вярвал.

"Аз съм против непрекъснато да се отрича всичко и да се правят квалификации като тоталитарно изкуство. Казах само, че съм готов да говорим за този паметник на културата, защото и той е символ", каза още Борисов. Той напомни, че БСП вече е отказала да си върне собствеността на монумента, когато правителството е предложило. По повод обвиненията на социалистите, че вкарва страната в дългова спирала, премиерът заяви: "При мене банка не е фалирала, при мене всичко расте".

В Казанлък Борисов откри дълго чакания Музей на розата. "Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново", каза на церемонията той. Музеят струва 1,4 млн.лв. на хазната, а изграждането му продължи една година. Вътре има засадени 24 вида рози, помещение за розоварене, зала за дегустация на аромати, конферентна зала, детски кът, експозиционна част и дори панорамно кафене. "Видях, че всичко е автентично, дори и лабораториите, в които са ловели фалшификаторите на розово масло, защото и тогава е имало фалшификатори", възхити се премиерът. На шега той поля себе си, а след това Цветан Цветанов и областния управител на Стара Загора Георги Ранов по главите с розова вода, като ги увери, че по този начин ще им да израсте гъста коса "като на бийтълсите".

Министърът на туризма Николина АНгелкова отчете, че през 2015-а Долината на розите е посетена от над 220 хил. туристи. Надеждите са тази година броят им да е още по-голям.

Празникът по традиция започна с розобер рай село Енина. Ритуалът събра много туристи от Япония и Китай, дори и от арабския свят. Участие в празника взеха още регионалният министър Лиляна Павлова и шефката на земеделското ведомство Десислава Танева, както и 15 посланици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай