Борисов иска промяна в изборните правила (ОБЗОР)

Борисов иска промяна в изборните правила (ОБЗОР) | StandartNews.com

ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ, предупреди премиерът

Защо да блъскаме за президент само за да се разграничи от нас, попита той

В голяма дилема съм за президентските избори. Трябва да се намери друг начин за издигане и избиране на президент. Това обяви днес премиерът Бойко Борисов на национална работна среща на ГЕРБ в препълнената зала 1 на НДК. "Не мога да разбера защо политическите партии ги питат кого ще издигнат за президент, след като когато го изберем - с нашите политически субсидии, с нашите структури, всички разходи се поемат от централата, на другия ден той е длъжен да каже, че няма нищо общо с партията, когато го е довела дотам, и това да е най-голямото му достойнство. Защо ще се блъскаме някой да стане президент? За да се разграничи от нас?", попита Борисов.

Думите му предизвикаха вълнение сред съпартийците. Министър обясни, че е възможно да се върви към прилагане на опита на страни като Германия, където президентът се избира от парламента. Прекият избор е неподходящ и когато има толкова "свити" правомощия. Над 4000 активисти на ГЕРБ - министри, депутати, евродепутати, кметове, общински съветници, общински и областни ръководители на партията от цялата страна, се събраха на открита работна среща, в която освен лидерът Борисов, открито за проблемите, с които се сблъскват и за приоритетите в управлението говориха и неговите заместници - Цветан Цветанов, който е шеф на парламентарната група, кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов.

"Най-големият капитал на партията е нейната чистота. Ако докопам някой от вас за корупция, няма да има пощада", обърна се Борисов към своите. Той съобщи, че тепърва предстоят още акции на службите и прокуратурата и милост няма да има за никого, престъпил закона. Премиерът не спести критики към евродепутатите си, които посъветва да не забравят от кого са изпратени в Брюксел и да поработят и за България. Поиска от родните депутатите да бъдат по-инициативни и да не се увличат по популистките идеи на партньори и опоненти. "Всички се опитват да извличат дивиденти на наш гръб", напомни Борисов. Той им благодари за подкрепата, но бе категоричен: "ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ, можем да разчитаме само на себе си".

Цветанов: Управлението на ГЕРБ е безалтернативно

Политическа партия ГЕРБ и управлението на Бойко Борисов е безалтернативно в условията, в които живеем. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Искам да разсея всякакви спекулации за противоречие между министри и депутати. Подкрепяме всяка законодателна инициатива на кабинета, защото знаем, че по този начин подкрепяме и министър-председателя Бойко Борисов. Парламентарната група на ГЕРБ е стабилна и ще продължи да стои зад правителството", каза още той. Цветанов отчете, че ГЕРБ продължава да е привлекателна за младите и от 72 хил. през 2012 г. партийните членове вече са 90 хил. "След местните избори вече знаем, че представляваме 5,5 млн. българи от 7,7 млн. жители общо", изтъкна Цветанов. След срещата Цветанов коментира, че принципната позиция е, че нито той, нито премиерът ще бъдат кандидати за президенти. Делегати изтълкуваха думите на Борисов, че е възможно ГЕРБ да заложи на непартиен претендент.

Фандъкова: Ние можем да взимаме трудни решения

"Няма политик, който да иска да взима непопулярни мерки. Но не е отговорен онзи, който не го прави, когато се налага". Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира реакциите след повишаване цената на билета за градския транспорт в София. Тя призна, че решението е непопулярно. "Очаквано почти всички политически сили отказаха подкрепа - те не отрекоха, че е необходимо, просто казаха, че не бива да се прави сега. Пазенето на рейтинг и политика на нищоправене са напълно лишени от управленски смисъл. Реформите изискват тежки решения. Със сигурност означава, че ще ни харесват много по-малко, но ако си свършим работата, това означава по-добър живот за хората", каза Фандъкова.

Радев: Едва ли ще има промени в Конституцията

Промени в Конституцията едва ли ще има, защото процедурата е доста тежка. Това коментира евродепутатът Емил Радев по повод думите на премиера Бойко Борисов, че трябва да се променят правилата за издигане и избор на президент. Радев допусна, че е възможно някой от кандидатите за президентска двойка да е извън политическите партии. Евродепутатът не можа да отговори на въпроса дали ГЕРБ ще издигне своя кандидатура за президентските избори. Това ще се решава тепърва, каза Радев.

Ако докопам някого за корупция, пощада няма да има

Ако докопам някого от вас за корупция, пощада за никого няма да има. Най-силното ни място е чистота на партията. Всеки от вас носи пряка политическа отговорност. Всяка партийна организация трябва да бъде кристално чиста, че темата да не стига до мен. Вие прекрасно знаете по места какво, къде обществото не би приело. Няма да го правите! Край! Къде е Фидосова? Къде е Павел, къде е Иван (Павел Димитров и Иван Петров - изключени от ГЕРБ - б.а.), които седяха на първия ред в тази зала?

Повярвайте ми, подготвил съм доста изненади. Събрах ви тук да ви предупредя - много внимавайте! Защото българинът е такъв - вижда, отчита, подкрепя. Само малко съмнение в нас да се появи и сме приключили. Колко партии са приключили? Вижте бившите комунисти - БСП. Никога не съм мислил, че тая монолитна, страшно дисциплинирана и мотивирана партия може да се докара до 10-12%. С корупция дотам се стига. Хората искат да знаят, че ние ще продължим борбата с контрабандата. Обикновено такива неща се правят скришом. Но аз тайни от народа нямам. Той даде доверие на обикновен син на пожарникар и учителка. И ако той разбере, че ако види, че не сте честни с него, няма да ни търпи и ден. И правилно.

За коалиционните партньори и ударите срещу ГЕРБ: Всеки
Като слушам конференцията от днес (на ВМРО - б.а.), ми то не остана нещо ГЕРБ да го е направил - единият направил оградата по границата, друг спрял повишение на цената на тока... Оказва се, че всички вие търсите само негативите - вдигате цената на билетчето, държите финансовата стабилност. Те ползват всичко построено и го виждат. Но тяхната тактика е всеки ден да се опитват да пресират силата на ГЕРБ. Всеки иска да си направи своята политика на гърба на ГЕРБ. Кой застана зад вас за палатките и къмпингите? Когато се биехме с контрабандистите - приходните агенции, МВР и прокуратурата някой да ни е помогнал? Напротив, ходят и се пазарят с контрабандистите да ни свалят!
Това, че днес другите изглеждат слаби, не трябва да ни подвежда изобщо. Защото те се организират на принципа на общия враг. Адвокатите на мафията, на Мултигруп стават борци с корупцията и те с тях почват да се обединяват.
За саниране на блоковете даваме 1 млрд. лв. - по 8000 на семейство да им направим жилището по-приветливо, по-скъпо, по-топло, да им спестим енергия. Не чух нищо от това, но се фиксираха в 2 лв. увеличение на винетката.
Работим в трудна обстановка в парламента. Навсякъде раздори, всеки гледа на базата на ГЕРБ да си направи политика. Но хората знаят кой носи отговорност. Не е отговорно да се правиш на опозиция, а в същото време да си мериш процентите, че си в РБ.

За цената на билетчето: Оставиха ни да поемем целия удар
С 95 млн. лв. държавата дотира градския транспорт в София. С най-хубавите трамваи, автобуси, метро! Ако имаше истинска десница, щяха да питат непрекъснато как е възможно за 8 лева да има карта? Вместо това десницата остави в СОС само ГЕРБ да поеме целия удар (за цената на билетчето - б.а.). Благодаря на СДС, че само при тях е останало нещо дясно. Питам аз трябва ли данъкоплатците в цяла България да дотират билетчето в София.

Към евродепутатите: Мислете и за тези, които ви изпратиха в Брюксел
Решавате големите европейски въпроси, но не забравяйте кой ви е изпратил в Брюксел, откъде сте тръгнали. Не може г-жа Нинова (Корнелия - б.а.) да се разхожда с един документ в парламента, който казва, че едва ли не България се крадат 30 млрд. Представяте ли си? Да се обаждам аз и да ги питам и те да не знаят три дена. Няма реакция. Муравей Радев да излезе да ни защитава. Ами работете за България поне един ден! За партията, която ви е избрала! Заплатите ви са в пъти по-големи от мойта, но не съм дал и за едно евро да ме почерпите с една кола. Не съм дал, не че не сте искали. Гледайте си европейските работи, но не забравяйте, че тук са хората, които са ви пратили там.

Към депутатите: Искам да сте по-инициативни
Искам да питам Цецка Цачева и Менда Стоянова. Как по средата на годината вземате решение да увеличите със 7 млн. лв. парите за децата с увреждания? Ще актуализирате ли бюджета сега? Или аз не обичам децата с увреждания? Но ще осигурим парите, щом нашите хора са гласували и не са обяснили, че популизмът довежда до финансова катастрофа. Сутринта гледах (по телевизията - б.а.) майките да се чудят как човек под домашен арест е избягал в чужбина. Написано ли е в закона, че като си под домашен арест, не можеш да напускаш страната и носиш допълнителна отговорност? Защо тук не сме тежки и не сме първи, защо не направихте промяната? Искам да сте максимум инициативни.
Към министрите не се обръщам, защото всеки ден се срещам с тях, те ми знаят претенциите.

От вторник - природен газ в Черно море
Сигурен съм, че ако видите кораба във вторник, а дай Боже, Господ да е българин, както казваше Мичмана, да излезе газ и нефт. На 40 км е рафинерията в Констанца, на 100 км - на Лукойл. Сиреч транспортни разходи - нула. На 60 км ни е газовият хъб с цялата инсталация, за която години наред всички говорят за диверсификация. Ние дойдохме и сменихме компресорите с реверсивни, за да има диверсификация. Очаквайте големи атаки. Когато навремето трите посредника на газ, смучещи над 300 млн. годишно, ги прекратихме и ги изметохме - тогава ме предупредиха още - всеки, който ни нанася щета за 300 млн. долара, ще бере ядове. А ние сега се готвим да им нанесем щета за 5 млрд. долара годишно!

За пушенето: На стари години се развалих
Който пуши, е така (обясни закашлянето си). Не трябва да пушите, лош навик. До 45 години нямах порок, на стари години се развалих

Интернет: Става и за карикатури, и за сигнали
Интернет е нещо чудесно. Там можеш да пускаш не само карикатури, но идват и много сигнали. А имам инструмент да мога да ги проверявам. Затова ви казвам - внимавайте, правете всичко така, както пише по книгите, по закон. За друго няма какво да се притеснявате. Нещата, които правим, са видими, добри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай