Борисов: Имаме крайния срок да трансферираме газ - 2018 година

Борисов: Имаме крайния срок да трансферираме газ - 2018 година | StandartNews.com

Днес не подписваме меморандум или надежди, имаме крайния срок – 2018 година да трансферираме газ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след подписването на Окончателното инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България, съобщава „Фокус". „Ще си позволя да благодаря на няколко човека, като степенуването им няма значение, защото всеки е помогнал много. Първо благодаря на колегата Алексис Ципрас, че преди 2 месеца си стиснахме ръцете двете правителства да накарат нашите министри и компании да стартират реалното изграждане на интерконектора и от празни мечти десетилетия наред от днес да стане факт. Жан-Клод Юнкер – благодаря му, че той много присърце прие въпросите, когато му ги поставихме. Това е само началото на това, което сме планирали. Благодаря на Джон Кери – при неговото посещение на моята карта за газопреносните мрежи в региона си стиснахме ръцете, че България няма да бъде изолирана", заяви Борисов. „След това и чрез посолството той си удържа на думата и моля посланика да му предаде нашите комплименти", добави премиерът.

Той заяви, че поздравява и колегите от РБ. „Никой не ми вярваше, че този интерконектор ще стане реалност. Правителството трябва да бъде поздравено за политическата си воля. От Анкара бяхме заклеймени, че България ще загуби всичко. Благодарение на нашите партньори имаме шанс действително да имаме добър газов разпределителен център „Балкан". Българската държава колкото повече газ пренася, толкова повече такси ще взима", каза още Бойко Борисов.

"Благодаря на парламента, че вчера демонстрираха толкова голямо единство и стабилност", заяви още Борисов. „Ако нямаше правителство и парламент, днес нямаше да го има това. Диверсификацията на газ нямаше да я има, ако нямаше стабилно правителство. В момента подменяме компресорите и инсталациите. С решение на МС сме дали на Министерството на енергетиката гаранция за 215 млн. лева за изграждането на нашите 181 км, на гръцка са 31 км. От това ще печелят Гърция, Италия и всички, които са по трасето и в едната, и в другата посока. Само за това да сме имали правителство днес да го подпишем това, е нечувано и никога нямаше да стане без Алексис Ципрас, Джон Кери, Жан-Клод Юнкер и всички наши партньори", каза Борисов.

„Най-важната точка, с която се гордеем, искам да сложа тук своя принос, че не става дума само за 3 млрд. куб. метра газ, тези 3 млрд. са ни необходими, за да си отдъхнем, че има диверсификация и че ако някой се ядоса и спре кранчето от Украйна, ние няма да изпаднем в състоянието, което като кмет на София изпаднах да гледам как града ми изстина в най-големия студ. Ако не беше тогава мазута в старите котли, не знам как щяхме да изкараме зимата. Още падат сажди от небето, колко мазут изгорихме", допълни Борисов. Той посочи, че споразумението и уговорките с Алексис Ципрас, Джон Кери, ЕК, президента на Азербайджан е, че могат да постигнат много над 10 млрд. капацитет. „Нашата цел е 20 млрд. капацитет. Всички имаме интерес това да се случи", каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай