Борисов: Длъжни сме да пазим добри отношения с Туриця

Борисов: Длъжни сме да пазим добри отношения с Туриця | StandartNews.com

Ние като държава сме длъжни с нашите съседи да пазим добри отношения. Някои от опонентите ги дразни, че тези хора в света си говорят с мен на малко име, позициите, които отстоявам, стават решения на Европейския съвет и на цяла Европа. Борил съм се за затварянето на Балканския път, докато стане факт. Ежедневна работа на един премиер, премиер, който иска да го чуят. Така премиерът Бойко Борисов описа срещите си в Турция и ЕС от последните дни. 

В ефира на БиТиВи той подчерта, че не се припознава в обвиненията, че е куриер на турския президент Ердоган.  "Само идиот може да изрече тези думи. Когато Обама, Путин, кой ли не търсят ЕС, търсят варианти за поуспокояване на ситуацията с Турция... Имаме 80-милионна държава, която е икономически колос. Вътре в нея се води терористична война, още една война на сирийската граница. Хората не си дават сметка, че ако не се вложи висша дипломаиця, последниците ще са катастрофални", изтъкна министър-председателят. 

 "Вчера Доналд Туск си е говорил с мен един час как практически на България да се помогне, имаме уникалния шанс сега на този съвет да вземем решения за незабавни практически мерки. Аз и на Меркел казах, че най ме дразни вече изречението: "Не сте сами, България не е сама"", сподели Борисов.

И допълни: "108 милиона евра са влезнали, аз искам да станат два пъти повече като техника на границата, като физическа сила. Всеки ден задържаме по сто-двеста човека, които влизат от границата с Гърция. Имаме договор за реадмисия, връщаме ги, но с Туриця още се бави". 

"Аз винаги се опитвам да чуя и другата страна, проблемът на другите. Турските колеги казват: "Ние вече три години хиляди бежанци храним, издържаме. Но Европа е дала малко пари от споразумението, ние изнемогваме вече така, вие какво ще направите в общата солидарност?". Ние не преговаряме за споразумението, то е подписано от 28 лидери на Европа в Брюксел", заяви Борисов.

"Лидерите да се събират, да говорят, да обменят информация, да взимат решения по нея, това е нормално. Сигурно 100% са недоволните от Турция, но ако ги питаме дали искат война с Турция ... И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът, това ни е границата. Ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, тя ще удържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Ако ги пуснем в страната, какво ще каже българският народ по тази тема? Затова ние сядаме, говорим, действаме, съдействаме, да ги държат далеч", обясни лидерът на ГЕРБ. 

"И аз искам ако може Германия, Франция да са ми съседи, но не са.  И сега решаваме проблемите", подчерта той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай