Борисов: Българите успяваме навсякъде (ОБЗОР)

Борисов: Българите успяваме навсякъде (ОБЗОР) | StandartNews.com

Посрещнаха го сърдечно, "да сте ми живи и здрави", им заръча той

Ние, българите, където и да сме, заедно, обединени и единни - успяваме. Такъв извод си направи премиерът Бойко Борисов от гостуването си на българската общност в Истанбул в понеделник. В навечерието на 24 май министър-председателят и министърът на културата Вежди Рашидов откриха постоянна експозиция в реставрираната сграда на Метоха към църквата "Свети Стефан".

Премиерът бе придружаван и от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, а на церемонията присъстваха още представители на българската колония начело с председателя на църковното настоятелство Васил Лиязе. В града на Босфора Борисов разгледа и реставрацията на църквата "Свети Стефан", известна като Желязната църква. "Преди години тук беше едно много изостанало място, а църквата потъваше и падаше. Тогава се срещнахме с президента Ердоган, поставихме въпроса и виждате как сега за доста пари се ремонтира", си спомни премиерът. И използва случая да благодари на турския президент за това, че си е удържал на думата.

"Благодаря на турската държава, на общината и кмета на Истанбул, които всички направихме необходимото да имаме това, което виждаме сега с очите си. С нашата и с неговата (на Ердоган - б.р.) политическа воля всичко това го имаме днес", добави още Борисов. И обобщи - "сега имаме едно свято за българите място, където можем да се чувстваме най-добре". Премиерът посети и българската Екзархия в квартал Шишли, където се помещава и неделното българско училище. Там той бе посрещнат сърдечно от сънародниците ни в Турция. От своя страна Борисов им благодари, като написа за спомен в книгата за впечатления - "Гордея се, че съм българин, един от вас. Да сте ми живи и здрави. Благодаря ви. Успех". "Българската общност в Истанбул е сред общностите, които през годините са успели да съхранят своята история и духовното присъствие на българската нация. Чрез поддържането на екзархийските имоти, които са паметници на националното ни Възраждане и на борбата за църковна и политическа независимост, цариградските българи са допринесли за съхраняването на българщината още от времето, когато Истанбул е бил седалище на Българската екзархия и люлка на българското духовно възраждане, култура и просвета", разказа по-късно и в социалната мрежа министър-председателят. Той разкри, че благодарение на посещението си в Истанбул е научил за българското неделно училище, където ясно се вижда големият интерес към изучаване на български език от младото поколение на общността. "България и занапред ще оказва подкрепа на българската общност в Цариград във всички нейни инициативи за поддържане на българския дух, идеите на възрожденските просветители и културно-историческото наследство в Турция", обеща Борисов.

Празнично работно време за парламента

Празникът на славянската писменост промени работното време на депутатите. По случай 24 май народните избраници получиха сутрешна "отсрочка" и пленарното им заседание днес ще започне в 11 вместо в 9 часа. Двучасовото закъснение обаче няма да е подарък за законотворците, тъй като ще поработят до 16 часа следобед. Едва след това ще започнат и заседанията на парламентарните комисии. Причина за празничната промяна е предположението, че на 24 май народните избраници ще са заети с чествания по избирателните си райони и ще им е трудно да заемат банките си в пленарна зала в обичайния ранен час.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай