Борисов защити назначението на Георгиев за консул

Премиерът коментира критиките на президента към управлението

Борисов защити назначението на Георгиев за консул | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов коментира критиките на президента към управлението, както и обвиненията за назначението на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

"Предишният ден сряда в МС дойде светкавично, изненадващо за мен за смяната на Дяков, писмо за съгласуване. Вкарах го на Министерски съвет, гласувахме го и сега трябва да решават кой да е. И аз затова коментирах тази смяна. Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика. Така че не виждам за консул, които вие не можете да изброите никъде консулите в Европа, просто явно това е някаква поръчка, защото една седмица, ето днеска откриваме поредна инвестиция - двеста милиона са тук".

Миналата сряда правителството даде съгласие генерал-майор Данчо Дяков да бъде освободен от длъжност началника на Националната служба за охрана, считано от 30 август.

По закон освобождаването на началника на службата се извършва след съгласуване с Министерския съвет.

От президентството заявиха, че Дяков се оттегля по свое желание и с лични мотиви. По-късно президентът Румен Радев заяви, че ген. Дяков е внесъл молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на нов ръководител на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев припомни в събота, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя:

„Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев“, коментира още държавният глава пред журналисти на връх Шипка, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай