Борисов: Задържани са рекордни количества дрога

Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога

Борисов: Задържани са рекордни количества дрога | StandartNews.com

Рекордни са задържаните количества хероин, марихуана, кокаин и синтетична дрога. За контрабандата на цигари се знае, че я свалихме под 5%, заяви премиерът Бойко Борисов на Национално съвещание на ръководството на МВР, цитиран от Агенция Фокус.

По повод разбитата група за телефонни измами в Румъния и България, премиерът посочи: „Вече не се работи само с мулетата, а с цялата престъпна схема. Надявам се да могат да се отнемат имоти на тези хора, за да бъдат овъзмездени жертвите, не знам дали го позволява законът“. „Сърцераздирателно е да виждаме как възрастни хора дават спестяванията си“, коментира Бойко Борисов.

„Продължаваме да работим. Много колеги работиха добре. Тези, които бяха в Румъния и сега се прибират, свършиха изключително добра работа“, изтъкна Борисов.

Според него количествата задържана дрога са най-достойният отговор на твърдения за работата на службите. „Фактите и количествата задържани наркотици са налице“, подчерта премиерът. „Искам да кажа на медиите, че този път, старата наша слабост да побързаме да се похвалим, вече я преодоляха колегите“, каза още Бойко Борисов.

Вчера няма нито едно обаждане с цел измама на българска територия, обяви заместник главният прокурор Иван Гешев във връзка с разбиването на най-голямата група за телефонни измами на територията на България и Румъния.

„Изключително доволен съм от доброто взаимодействие със всички служби на МВР. Благодаря на румънските колеги, които ни оказаха съдействие“, посочи той. „Всичко се случи в резултат на анализ, възложен от министър-председателя на МВР, а от главния прокурор на Специализираната прокуратура“, обясни Гешев.

„Най-високото ниво, до което преди се стигаше е на ниво „мулета“. Предвид високата обществена опасност беше преценено, че трябва да се работи от най-ниското ниво до ръководителите“, заяви зам. главният прокурор.

„Това е първата такава операция, надявам се да не е последната“, коментира той. „Надяваме се в близката една година ситуацията с телефонните измами да стои по-различно“, каза още Гешев.

Повтарящата се практика на телефонни измами и размерът на щетите, както и това че жертвите са най-уязвимите групи, ни показват, че трябва освен арести и системни операции, да се полагат и усилия за превенция, заяви от своя страна главният прокурор Сотир Цацаров.

„Необходим е системен подход“, обяви той и допълни, че в операцията в България и Румъния е използван именно такъв. Сотир Цацаров обясни, че са направени видеоклипове за превенция на телефонните измами, които ще се излъчват по няколко телевизии. Той призова всички медии, които желаят, да се включат, като ги излъчват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай