Борисов ядосан на Радев: Две години мълча за Слави

В същото време премиерът се похвали, че днес държавният глава му е честитил рождения ден

Борисов ядосан на Радев: Две години мълча за Слави | StandartNews.com

Президентът Радев можеше две години да говори срещу Слави Трифонов, но не съм го чул да се обади. Така премиерът Бойко Борисов коментира днешното изказване на държавния глава Румен Радев, че намаляването на партийните субсидии ще задуши опозиционните партии. Министър-председателят говори пред журналисти по време на международното военно учение "Шабла 2019".

"Местният вот е чак октомври. Президентът можеше две години да говори срещу Слави Трифонов, но не съм го чул да се обади", каза Борисов.

В същото време премиерът се похвали, че днес държавният глава му е честитил рождения ден. Визитата до Унгария им попречила да празнуват с "фойерверки" и да бъдат заедно в Шабла, каза още премиерът.

По-рано днес президентът Румен Радев заяви, че "видимо в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият". Така той коментира предложението на правителството за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас от 1 юли до края на годината.

Субсидиите касаят най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори, посочи Радев.

Силно се надявам, че партиите ще намерят добър баланс между техните собствени интереси и интересите на обществото, каза държавният глава. Но, според Радев, големият проблем съвсем не е размерът на субсидията, а да има механизъм, който да третира еднакво партиите по отношение на финансирането.

Вчера парламентът одобри на първо четене предложеното от правителството намаляване на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лев за действителен глас. Премиерът Бойко Борисов, попитан от журналисти за предложението на ДПС за нула лева субсидия за партиите, отговори, че е взето "правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар". Той подчерта, че не предлагат, а са взели правителствено решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай