Борисов: Ще се съобразим с иракския парламент

Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, коментира премиерът

Борисов: Ще се съобразим с иракския парламент | StandartNews.com

Само мирът може да реши проблемите в Близкия Изток. Ще се съобразим с решението на иракския парламент, но нека не забравяме, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират така крепкото положение след войната. Това каза премиерът Бойко Борисов във встъпителните си слова по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, на която присъства и американският посланик Херо Мустафа.
 

"Първо ми позволете да изкажа своите съболезнования за самолетната катастрофа в Техеран, защото това са много граждани на Европейския съюз. Няма наши граждани, но това не значи, че не ни е мъчно", каза премиерът Бойко Борисов в изявлението си на стратегическата среща за диалог между САЩ и България.

"Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че тези пет сесии днес по всички стратегически теми - разговори на експертите, е договаряно около година и половина. Господин Съливън беше в София, имах и срещи с Помпейо, както и с президента Тръмп", каза Борисов.

"Решихме България и САЩ да имат геостратегическо сътрудничество. Защото това е важно както за България, така и за региона, така и за САЩ. Когато се изстрелват ракети, не е най мирното време. И Иран, и Ирак, и Сирия са в непосредствена близост до България - това е един много сложен регион. Радвам се, че Щатите разбраха, че можем да направим по-добро място за живеене на гражданите на този регион и второ - да гарантираме правата и свободите, които си поставихме за цели. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. Ние, разбира се, че ще се съобразим с решението на иракския парламент", каза още Борисов.

По думите му по време на сесиите България и САЩ най-лесно ще договорят стратегическите си отношения в областта на сигурността и отбраната и това е и причината това да е първата тема.

"Във военното сътрудничество са ни най-ясни и безпроблемни отношенията. Закупихме, както обещахме на нашите военнослужещи, най-добрия самолет в региона. Двустранното сътрудничество във военната област е това, което Каракачанов ще обсъжда на една от сесиите и днес ще договаря. И то не само за закупуването на самолетите, която е сделка, показваща истински натовски отбранителни способности. Провеждат се много учения в България, хиляди американски военнослужещи идват да се подготвят в прекрасни условия в базата Ново село. По тази тема най-бързо можем да продължим напред", обясни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай