Борисов: Ще правим стотици милиони ваксини

Премиерът посети нов завод в Разград

Борисов: Ще правим стотици милиони ваксини | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е на поредна инспекция из страната. Той проверява нов завод за ваксини в Разград с него е шефът на изпълнителната агенция по лекарства Богдан Кирилов, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков и депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова. Те бяха посрещнати от шефа на завода.

В завода ще бъдат открити 350 работни места. Площта му е 15 хил. квадратни метра, а инвестицията е 120 млн. лв. Борисов го сравни с "военна база".

"Казах на ЕК, че завода ще е готов до 2-3 месеца и даже съм им обещал да им изпратим да видят на какъв етап е, какви машини има. В следващите години ваксините ще са основното. Другите когато тръгват да правят, ние сме в последна фаза на монтиране на машините. Дори и да стартират днес, ще са с 16 месеца след нас. А ние за това време ще произведен стотици милиони ваксини, ще спасим стотици човешки животи", каза премиерът.

Кирилов коментира, че недостигът на ваксини се наблюдава в целия Европейски съюз.

Борисов допълни, че се вижда какви скандали стават с ваксини и неизпълнението на договорите. По думите му "Астра Зенека" са изпълнили едва 30% от договорите в Европа и поздрави шефа на ЕК Урсула Фон дер Лайен за усилията, които полага по темата.

Борисов поздрави празнуващите на Тоторовден и изброи какво е направено в Разград в последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай