Борисов: Ще подкрепим Станишев!

За България е много важно, ако има българин на такъв висок пост, аргументира се премиерът

Борисов: Ще подкрепим Станишев! | StandartNews.com

Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Сергей Станишев, ако бъде предложен за председател на Европейския парламент, увери премиерът Бойко Борисов, след като станаха известни новите имена за ръководните постове в Евросъюза.

Въпреки че в неговата партия не го харесват ще го подкрепим, добави премиерът. Идваха колеги да ме питат дали ще го подкрепим, аз ги уверих, че да. За България е много важно, ако има българин на такъв висок пост, аргументира се Борисов.

Шарл Мишел е голям приятел на България, седяхме на заседанието заедно с Тереза Мей, даже го поздравих, има дъщеричка на 11 дена, поясни премиерът. С него се подновява една традиция още от времето на Херман ван Ромпой премиерът на Белгия да е председател на Европейския съвет, добави Бойко Борисов.

Всички гласувахме за Урсула фон дер Лайен, единствено Ангела Меркел се въздържа, понеже са в управляващата коалиция, обясни Борисов.

"С Урсула бяхме на мюнхенската конференция, беше в един панел с нас. И Каракачанов много добре я познава като военен министър. Доста години се познаваме, мисля добре ще се справи. Ние всички поехме ангажимент депутатите да подкрепят този компромис, всички гласувахме единодушно, само Ангела Меркел се въздържа", каза Борисов за номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"С Кристин Лагард много добре се познаваме и съм убеден, че подобен професионалист ще ни бъде много важен по пътя за Еврозоната", каза още Борисов.

Оттук нататък сме поели ангажимент да убедим евродепутатите от нашите партии да одобрят споразумението ни и да гласуват кандидатурите, отговори премиерът на въпрос дали Европарламентът ще одобри постигнатите договорки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай