Борисов прави голяма среща за мигрантите

В понеделник ще отида при президента Ердоган да договоря и неговите условия, каза премиерът

Борисов прави голяма среща за мигрантите | StandartNews.com

Подготвям една голяма среща в България. В понеделник ще отида при президента Ердоган да договоря и неговите условия. Говорих и със съпредседателите на ЕК. След понеделник ще ви кажа какви неща ще направим в България, за да решим дълготрайно този процес. Това заяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов по повод напрежението с мигрантите на турско-гръцката граница. Вчера Борисов проведе серия разговори – с президента на Турция Ердоган, с гръцкия премиерът Мицотакис и евролидери, за да намери решение на проблема.

„Понеже много пъти сте ме заяждали за тази моя дипломация, понеже е много модерно да се говори срещу Ердоган. Обаче на нашите граници има нулева миграция. Хеликоптер ще прелети над гръцката граница, защото там са ни опасенията в момента. Българските граждани да са спокойни, че нейните моряци и граничари са на поста. Но не това е решението на проблема”, заяви министър-председателят.

„Няма нормален човек, който да разреши с автомати да се тръгне срещу майки с деца. За това вчера водих тези разговори. Два пъти говоря с Чавушоглу. Вчера взехме решение в НАТО да подкрепим Турция, България бе една от действащите и настоятелни страни. Обичаме нашите съседи Гърция и искаме всячески да им помогнем. Огромни парични средства се насочват към Червения полумесец. Разговарях и с гръцкия колега, много е тежко положението. За много неща се мисли предварително. Евтиният популизъм е лесна работа, отговорният човек мисли какво ще се случи, след като изговори приказките”, заяви Борисов.

Когато ти загиват войници, не може да не ти е мъчно, за това изказах съболезнования на Ердоган. Истински ме боли като гледам и бежанците. Трябва да направим всичко възможно до края на седмицата да захраним Турция, за да може да се грижи за тях, каза Борисов.

„Аз не съм посредник, аз съм заинтересована страна, защото българите очакват да бъдат защитени. Защото при тези условия – с коронавируса и тази бежанска вълна, напълно е възможно да изпаднем в криза. За това съм толкова активен. С Мицотакис бяхме на съвместно заседание. Ердоган го обяви вчера, говорил е с четирима души – Тръмп, Меркел, Макрон  и Бойко Борисов. Не е скромно, но трябва да ви се каже”, отсече премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай