Борисов прати Радев да си говори с Путин

В свое слово преди това, президентът се опита да обиди министър-председателя

Борисов прати Радев да си говори с Путин | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов реагира днес на поредно предизвикателство, отправено от президента Румен Радев в слово по повод празника на Българската армия.

"Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение. Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с апатия, а със смелост и дръзновение, затова нека днес почетем всекидневната храброст на достойния българин, онзи който изрича истината и който не се примирява с несправедливостта и произвола", заяви по-рано днес Радев.

От своя страна премиерът Бойко Борисов, който изненадващо се появи в Црънча, където присъства на демонстрациите на военните навръх празника на българската армия, отвърна на нападките на Радев. "Това явно не е за мен, а е към президента Владимир Путин, защото той направи така, че Русия да живее в страх. 10 000 заразени на ден, премиера му и министрите му са заразени. Може и да са думи и упрек към британския премиер Борис Джонсън, американския президент Доналд Тръмп, германският канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Джузепе Конте - към всички и цялата Европейска комисия (ЕС), които всеки ден регистрират още много болни от коронавирус", категоричен бе Борисов.

"Какво съм уплашил? Кой? Всеки ден давам личен пример! Всеки ден съм сред хората. Защо казват, че плаша хората да не излизат като аз не съм казал такова нещо", допълни премиерът.

Борисов пристигна в района на учебен център "Црънча" в Смолянско, където бе посрещнат от командира на "Съвместното командване на специалните операции" ген.-майор Явор Матеев. Борисов поздрави военнослужещите по повод празника и наблюдава войскова стрелба. "Имам симпатия към тези войски", призна премиерът пред журналисти.

В района на учебния център силите за специални операции демонстрират различни бойни способности. "Те са не само изключително подготвени, но когато имахме миграционен натиск, или терористи и диверсанти, дори и в рамките на града те могат да действат като специалните ни части в МВР.  В пълна координация са с колегите от баретите и с НАТО-вските служби и армии. Мнението за тях е изключително добро", продължи Бойко Борисов.

"По мое време, при социализма, като мотострелковак на същите тези упражнения ни отпускаха по 3 патрона и то на единична стрелба, за да не се хабят, а сега - стотици хиляди", отбеляза Бойко Борисов. "Каквото са поискали, това сме им дали, няма лошо, което да кажат - държавата не е съкратила нито един разход, включително и за военните, въпреки нищожните приходи сега.

Преди 2-3 години, когато последно бяхме тук, поискаха да им направим полигоните – тези гърбици тук, могат да стрелят безопасно, да си правят упражненията. Дали сме им 6 млн. лв., да си оправят казармата, надявам се като дойдем есента да ни покажат новите помещения и фитнеси", каза още премиерът.

Министър-председателят поздрави "всички храбри българи – храбри бяха и тези, които спазваха карантината“.

Той предупреди за коронавируса: "Още нищо не е преминало, но нека днес да не говорим затова – днес е рекорд на починали в Европа – 30 000 души“.

Запитан какво ще стане при най-неблагоприятен сценарий и покачване на броя на положителните случаи с коронавирус у нас, Борисов отговори: "Затваряме всичко отново! Всяко едно разхлабване е след дълга работа със специалистите.

Сега полицията, която махнахме от КПП-тата, ще пратим да охраняват старческите домове, кварталите със заразени. Тези с полетите от Холандия ни привнесоха тая голяма бройка днес- 69 нови заразени.“

На въпрос дали България е избързала с разхлабването на мерките, премиерът съобщи, че всяко разпускане на мерките е след внимателен анализ, като гражданите трябва да спазват хигиенни мерки. "Нищо допълнително не сме разхлабили допълнително, което да развали рамката на картината – ако има ред и дисциплина в спорта на открито и разходките на хората, ще продължим. Не сме разхлабили нищо, което да донесе пари в бюджета", допълни Борисов.

"Разхлабваме само това, което да донесе повече сила, здрав дух и възможност хората да не усещат карантината така. България е с най-слабите мерки“, припомни премиерът.

"Извънредното положение пада на 13 май, вчера Законът за санитарните мерки беше внесен, в петък ще е извънредното заседание на парламента, на което ще го приемем", напомни Борисов, според когото е "престъпно заразени българи от чужбина да се върнат и да заразят цял квартал".

"Ако сме дисциплинирани и се спазват мерките, няма да има ръст на заболеваемите, иначе - отново затваряме всичко!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай