Борисов поздрави работилите по сделката за F-16

Той е категоричен, че оценката на департамента на САЩ е достатъчно ясна

Борисов поздрави работилите по сделката за F-16 | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов поздрави министерствата, които са работили по сделката за придобиването на изтребителите F-16. Той е категоричен, че оценката на държавния департамент на САЩ е достатъчно ясна, което опровергава твърдения за корупционна схема.

„Никой извън България не би си позволил да си помисли, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм, корупционни действия или на каквото и да е било“, заяви премиерът.

САЩ приветстват решението на българското правителство да купи осем многофункционални изтребители F-16, муниции и оборудване, обяви говорителката на американския Държавен департамент Морган Ортейгъс в становище, публикувано на сайта на ведомството.

„Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за ангажимента към модернизиране на армията посредством придобиването на тези високо способни и съвместими с НАТО летателни апарати. Очакваме да работим с България по този проект и да засилим нашето дългосрочно стратегическо партньорство. Оценяваме и ключовата роля, която изигра американския Конгрес в подкрепата за използването на чуждо военно финансиране за част от тази придобивка, както и координираното усилия в правителството на САЩ за постигане на този успех“, отбеляза Ортейгъс.

Премиерът благодари за усилията на всички ведомства, най-вече на военното, финансовото и икономическото министерство, и се похвали, че българската армия такова нещо не е виждала. Войската ни дочакала модерното въоръжение цели 28 години след промените, след като все още е "въоръжена със старите руски оръжия", отбеляза Борисов. Той не пропусна да отбележи, че на подобна модернизация все още не могат да се зарадват други страни от ЕС.

"Наслушахме се на глупости, които се говорят в България, но мисля, че никой извън България не би си позволил да си помисли, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм и каквото и да било", констатира Бойко Борисов

"Въпреки съпротивата на нашите политически и идеологически опоненти, въпреки враждебната среда, в която работите, ви поздравявам за куража, силата, търпението", обърна се той към всички министри, съпричастни към сделката.

"Така че, изтърпяхте много", благодари им Борисов, като на първо място посочи военния министър Красимир Каракачанов. Вицепремиерът обаче отсъстваше от заседанието на МС, защото е на лечение, стана ясно от думите на премиера.

"Съжалявам, че нашите партньори вдясно нито веднъж, през цялото време, не се опитаха да ни помогнат и да ни защитят. Защото, освен всичко друго, това е и геостратегическо решение и има огромно значение", наблегна Борисов по повод атаките отляво и мълчанието отдясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай