Борисов поздрави лично гл мюфтия за Рамазан Байрам

Мустафа Хаджи посети Министерския съвет по покана на премиера

Борисов поздрави лично гл мюфтия за Рамазан Байрам | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в навечерието на празника Рамазан Байрам.

„Позволете ми още веднъж да честитя празника Рамазан Байрам на всички мюсюлмани и на вас! Бъдете живи, здрави и нека така заедно да се справяме с трудностите и да работим за просперитета на България“, заяви премиерът Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета. 

Акцент в разговора бяха противоепидемичните мерки в условията на пандемия от COVID-19, които се налага да бъдат спазвани от всички граждани. 

Министър-председателят Борисов подчерта, че България, единствена в Европа, а може би и не само в Европа, не затвори православните храмове по време на най-светлите Великденски празници. 

„Благодарих и на Светия синод, и на владиците, и на поповете, както и на всички миряни, че много стриктно спазваха това, което помолихме да се направи срещу коронавируса. Абсолютно същото важи и за вас - с уважение към религията, ползвайки маски и дезинфектанти, в двора, пред джамията ходжата да може да проведе молитвите“, посочи премиерът Борисов в контекста на отпразнуването на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

„Молитвата е връзката с духовното. Затова трябва да е съответно на мястото, където може да се случи - в джамията“, изтъкна министър-председателят Борисов. 

На срещата, на която присъства също Националният оперативен щаб, бе уточнено, че молитвите за Рамазан Байрам ще се провеждат, спазвайки се всички противоепидемични изисквания като физическа дистанция от метър и половина, с маски, на открито и пред джамиите. 

„Искам да изразя благодарност към вас лично, към правителството и към Щаба, за това, което правите за целия български народ. Още един път се гордеем, че сме граждани на България - от една страна за това, което правителството прави за живота на българите и от друга - заради мъдростта на целия народ да спазва правилата, за да може да не се разпространява тази болест или ако се разпространява - да е в по-малки граници“, с тези думи главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се обърна към премиера Борисов. 

Хаджи изрази надежда, че в най-скоро време пандемията ще е останала в историята и отново хората ще могат да се събират, както е било преди, защото всички имаме необходимост от близост. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай