Борисов обсъжда "Спутник" с министри в Банкя /ВИДЕО/

Премиерът в оставка събра министрите в дома си

Борисов обсъжда "Спутник" с министри в Банкя /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Премиерът в оставка премиерът Бойко Борисов отново събра министри в дома си в Банкя. Първата коментирана тема е закупуването на руската ваксина “Спутник”.

В понеделник ще пристигнат у нас още 200 000 дози Pfizer, обяви Борисов. За пореден път той даде за пример строгите мерки в другите държави.

Борисов заръча на министрите, въпреки че са в оставка, да работят активно. "Не правете нищо, което след това ще се срамувате", каза Борисов.

"Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка на руската ваксина, това е изключително притеснително и противозаконно. Тази ваксина е препарат, които не е медикамент. Трябва тя да премине през централизирана процедура на европейско ниво, за мен това е невъзможно. За мен това решение не може да бъде изпълнено", каза министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов и отчете нов рекорд на ваксинирани за ден - 23 хиляди души. В понеделник ще дойдат над 200 000 дози Пфайзер, а до края на юни има възможност да стигнем до колективен имунитет.

Борисов каза, че трябва да се спазва закона. "Ние сме лоялни на ЕК, нищо против нямаме нито руската, нито китайската, нито която и да било ваксина. Когато Европейската агенция по лекарствата я одобри, тогава ще поръчаме". Пак даде за пример строгите мерки в другите държави. Той заръча на министрите да работят, защото всичко, което правели е в името на хората. "Не правете нищо, което след това ще се срамувате. Един ден българите ще оценят как сме се справили", каза Борисов.

И продължи: "Могат да си направят правителство за 5 дни и тогава да си подадат оставка. Ще се извъртим за три дни като процедура за служебно правителство и тогава могат да си приемат ако искат не Спутник, ми от Луната ваксини да си докарат. Има много неща за решаване, а не да искат да им подпишем празен чек без да знаем какво ще правят с тези пари. Правят си правителство, актуализат си бюджета. Показаха, че за три дни могат да взимат решения. Даже по време на Октомврийската революция декретите на Ленин не са минавали за три дни. Както могат да съберат огромно мнозинство да махнат КПКНОМПИ, специализираните съдилища и прокуратура, както могат да услужат на мафията да им спрат запорираните пари, така могат да си направят правителство и то да реши всички въпроси. Докога ще продължават да ни държат, нарочно се мотаят".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай