Борисов на среща на върха в Египет

Лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави ще разговарят за търговия и инвестиции, миграция, сигурност и ситуацията в региона

Борисов на среща на върха в Египет | StandartNews.com
  • Лидерите на ЕС и Лигата на арабските държави ще разговарят за търговия и инвестиции, миграция, сигурност и ситуацията в региона

Премиерът Бойко Борисов ще участва в срещата на върха между държавите-членки на Европейския съюз и държавите-членки на Лигата на арабските държави. Форумът ще се проведе на 24 и 25 февруари в египетския град Шарм Ел-Шейх.

Срещата на върха в Египет ще събере за първи път държавните и правителствените ръководители от ЕС и Лигата на арабските държави. Целта на форума е да бъде постигнато задълбочаване на европейско-арабското партньорство и да бъдат начертани насоки за справяне с глобалните предизвикателства. Лидерите от ЕС и Лигата на арабските държави ще направят още преглед на отношенията между двете страни и ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес. Във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат теми като търговия и инвестиции, миграция, сигурност и ситуацията в региона. Срещата на върха в Шарм Ел-Шейх трябва да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъде съпредседател на срещата на високо равнище заедно с египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. Туск ще представлява ЕС заедно с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Очаква се срещата да започне утре следобед с официална церемония по откриване, последвана от Първа пленарна сесия. Форумът ще продължи със Заседание в ограничен състав и Втора пленарна сесия и ще приключи с пресконференция, насрочена за 25 февруари (следобед). Срещата ще се проведе в международния конгресен център в Шарм-ел-Шейх, Египет.

Срещата на върха бе предхождана от министерска среща в началото на месеца в Брюксел, където министрите на външните работи от страните-членки на ЕС и ЛАД обсъдиха възможностите за взаимно сътрудничество в различни направления и разгледаха настоящите предизвикателства пред които са изправени Европа и арабският свят, като например миграцията, тероризма и изменението на климата. След форума те изразиха ангажираността си за задълбочаване на евро-арабското партньорство за изграждане на мир и стабилност, гарантиране на сигурност, насърчаване на икономическото, социалното и технологичното развитие.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай