Борисов = Лукашенко? По-полека, де!

След като Иванов се компрометира с връзки с мутрите, сега включва дежурната им тъмносиня мантра – бой до комунистите

Борисов = Лукашенко? По-полека, де! | StandartNews.com

В паниката да измести темата от скандалния разговор на Христо Иванов с човека на СИК Димитър Ламбовски, градската десница измисли нова опорка: Борисов = Лукашенко. Протестърите на градската десница, провъзгласили се за новите управници на града Орлов мост, надраскаха посред нощ с черни букви върху паметника на съветската армия: Долу Бой/Лукашен/ко.

Ако бяха малко искрени в подкрепата си за опозицията на беларуския авторитарен държавен глава, щяха поне за час да спрат лайфовете си от хепънинга по жълтите павета и да пуснат зловещите протести в Минск. Там милицията само първия ден арестува 300 и здраво преби стотици.

Ако бяха поне малко европейци, щяха да преместят протеста си от триъгълника на властта под прозорците на посолството на Беларус. Така, както се случва от два дни на много места в света.

Ако не се бяха вторачили в оставката на Борисов и Гешев, щяха да погледнат на Изток и да видят какво значи липса на демокрация в Беларус. Президент, изкарал пет мандата и назован за последния диктатор в Европа, разчисти всички политически опоненти преди изборите. Повечето ги вкара в ареста, други им взе страха и ги прогони далеч от родината. Разгонваше с милицията всеки предизборен митинг. В деня на изборите спря интернета. Арестува на улицата всеки журналист, който прояви по-голямо любопитство за провеждането на вота.

Първите резултати от изборите показаха, че Лукашенко печели с над 80 процента, а основният му противник – Светлана Тихоновска, жената на популярен блогър, който като обяви, че ще се кандидатира, светкавично попадна в ареста – има под 8 процента.

Когато хората масово излязоха на улицата, посрещна ги милицията с щитове и палки, а на заден план стоеше армията в очакване да се намеси. Всеки, гледал кадрите от протеста в Минск, е видял как палките удариха стотици протестиращи, а по-късно милиционерите ги хващаха за ръцете и ги извлачваха до бусовете.

Снощи в Минск блокадите бяха навсякъде. Но нямаше чисто нови палатки, запушили кръстовищата, в които да се слуша кънтри музика и да се раздават дъждобрани, нямаше факли, които да осветяват пътя на победата по булеварди, по улиците нямаше среднощни разходки, защото протестиращите се бяха окупирали около бетонни пристройки, покрити с изкъртени дъски и откъснати плакати, а милицията ги обстрелваше с гумени патрони.

Децата и жените стояха притихнали в домовете, гледаха как армията се готви да окупира града и слушаха по телевизията как Тихоновска е в неизвестност. Днес тя излезе с обръщение, че е напуснала страната, защото страхът от бъдещето за семейството й е по-голям от саможертвата в името на Беларус. Лукашенко пък обясни как изборите били празник за народа, а някои го изпортили като го превърнали в протест.

Христо Иванов и компания, които са царе в измислянето на протестърски игри, сега би трябвало да дадат тон на следващата: Открийте 10-те разлики между България и Беларус. Но, разбира се, те няма да го направят. Защото тяхната игра е друга. След като Иванов се компрометира с връзки с мутрите, срещу които уж въставаше, сега включва дежурната  тъмносиня мантра – бой до комунистите. Дали си дава сметка, че по този начин не вади очи на Борисов, а изписва вежди на Нинова?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай