Борисов: Операцията в Сирия трябва да спре! (ДОПЪЛНЕНА)

Страната ни подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията на Турция в Сирия

Борисов: Операцията в Сирия трябва да спре! (ДОПЪЛНЕНА) | StandartNews.com

Страната ни подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията на Турция в Сирия. Това каза в отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов след среща при президента след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Премиерът заяви, че България настоява да бъдат прекратени военните действия. Само дипломацията е тази, която може да реши конфликта, допълни той. Операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза, коментира Борисов.

Аз искам да се спазва споразумението с Турция и колегите, когато се изказват, да знаят, че имаме и морска, и сухопътна граница - ЕС, с тях, и ако в България влязат 50 или сто, или 200 000 мигранти, аз не знам какво изобщо ще се случи със страната, коментира Борисов. Той подчерта, че докато Турция спазва на сто процента споразумението с България и то работи, той е длъжен, заради сигурността на страната ни, да отстоява тази позиция. Борисов изтъкна, че към момента България спазва всички нормативни актове и участва активно в правенето на политика на НАТО и ЕС и иска конфликтът да свърши незабавно. Премиерът каза в отговор на въпрос дали турската страна знае за българската позиция, че ежедневно външните и вътрешните министри, граничните служби на България и Турция са в комуникация.

В отговор на въпрос премиерът каза, че на срещата след заседанието на Съвета по сигурността президентът Румен Радев е бил запознат с това, което правят специалните служби, външно министерство, МВР, Гранична полиция, изразени са били опасенията и това какъв би бил най-лошият сценарий. С президента обсъдихме нашето участие на Съвета и защитата по принцип на сухопътните граници като оперативни планове на ЕС, каза още Борисов. "Няма никаква промяна от това, което е било миналата или по-миналата седмица. Нула мигранти на границата с Турция, по- голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно", коментира актуалната обстановка премиерът.

В отговор на въпрос министър-председателят каза, че на заседанието на Съвета не са били обсъдени мерки по-различни от предприетото досега. Отчетохме, че мерките ни към този момент работят идеално, имаме нула миграция, заяви Борисов. По отношение на евентуални извънредни ситуации премиерът информира, че са проведени учения между МВР, Гранична полиция, армията, специалните ни сили и са разработени планове.

По темата за евентуални санкции срещу Турция Борисов припомни, че България и Турция имат голям стокооборот и посочи, че при евентуални санкции страната ни би загубила милиарди. Премиерът добави, че се надява дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат. От друга страна Борисов отбеляза, че Турция като член на НАТО би могла да поиска да бъде задействан член пети. "Над 700 нападения, казват турските официални власти, има от кюрди и от сирийци, така ли е, не е ли, нито искам да знам, нито се интересувам, но вече те официално говорят за член пети, заяви министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай