Борисов играе на сигурно за вота

Първите трима одобрени кандидат-кметове са верни на премиера, сменят хората на Цветанов

Борисов играе на сигурно за вота | StandartNews.com
  • Първите трима одобрени кандидат-кметове са верни на премиера, сменят хората на Цветанов

Борисов няма да рискува на предстоящите избори. Ще залага на личности, които са доказани професионалисти, печелят симпатии по регионите, не носят конфликти за партията и са лоялни към него, не към Цветанов.
Това стана ясно от първата тройка кандадат-кметове, която получи одобрение от Изпълнителната комисия на ГЕРБ след като миналата седмица приключиха събранията с номинациите по места. Това са двама областни управители – на Пловдив и Хасково, както и най-успешната директорка в Русе.  

Здравко Димитров очаквано се впуска в битката за Пловдив, след като досегашният градоначалник излезе от играта след серия от скандали и разследвания. Днешният избор на централното ръководство показва, че Тотев се разделя и с надеждата негов човек да го замести на поста. Димитров отдавна е противник, макар и с партиен билет, верен само на Борисов. Досегашният областен управител има 2 месеца, за да покаже на пловдивчани, че схемите на Тотев са приключили, а времето на Славчо Атанасов още не е дошло.

Изборът на директорката на професионалната гимназия по облекло Диана Иванова за кандидат-кмет на Русе също е знаков, но и очакван ход. Тя беше сред осемте номинации, които градската организация изпрати в София след инфарктното събрание, на което  досегашният градоначалник Пламен Стоилов си направи отвод, но заплаши, че ще мъсти на всеки, който го е спънал за третия  мандат. Номинацията на Иванова дойде от новоизбрания шеф на градската организация Росен Даскалов, след като местните партийци се опълчиха срещу избора му под натиска на Стоилов. Иванова има големи шансове да вземе Русе по модела Фандъкова.

Изборът на Станислав Дечев е най-логичният в Хасково, където преди 4 години ГЕРБ рекордно разгроми многогодишния кмет Георги Иванов в лицето на Добри Беливанов. После обаче градът записа антирекорд със скандалите между дистанцирания от ГЕРБ градоначалник и дриймтийма на депутата Делян Добрев. Областният управител беше „синята каска” в конфликта и заемаше само позицията на премиера.

Днешният избор на Борисов показва и още нещо. Той няма да се ограничи в партийните кандидатури, ще избира тези, които носят и допълнителна обществена подкрепа.         

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай