Борисов и Заев пипат леко по Гоце Делчев

Двамата деликатно поспориха за историята и бъдещето на разрешаването на споровете

Борисов и Заев пипат леко по Гоце Делчев | StandartNews.com

Поредна среща се състоя днес в Познан между премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. Сред многото разменени любезности двамата за пореден път, макар и по деликатен начин, подхвърлиха един на друг реплики, които подсказват за нерешените пристрастия около личността и принадлежността на националния ни герой Гоце Делчев.

Зоран Заев отправи покана към министър-председателя на България заедно да отбележат втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави на 1 август и заедно да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев. "Отново приеми моите чувства на приятелство и признателност към теб и България", каза премиерът на Северна Македония.

За да не остане по-назад в надпреварата Бойко Борисов посочи, че през цялото време от 1992 година до днес българската страна е настоявала единствено за обективното предаване на историческите факти. "Удовлетворени сме, че постепенно, но надяваме се трайно, истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво в Република Северна Македония, като например - президентът на страната Стево Пендаровски", каза българският премиер.

Борисов отбеляза, че в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на държавите-участнички в ПСЮИЕ в Сараево идната седмица ще има разговор и с македонския президент Стево Пендаровски.

"На ниво премиери и министри на външните работи си имаме доверие, но сега трябва да работим за доверие между администрациите ни и комисиите, за да има реален резултат. Нужна е нова динамика в работата на Комисията, която да доведе до бързи и категорични резултати до края на 2019 г., по теми като Илинденско-Преображенското въстание, Гоце Делчев и др.", подчерта премиерът Бойко Борисов.

Македонският премиер увери министър-председателя Борисов, че и поетите публично спрямо България ангажименти, в т.ч. издаването на разрешение за възстановяване на паметника на полк. Константин Каварналиев край Дойран, са в ход и вече има разрешение за възстановяване на паметника.

Очакванията са през месец октомври България и Република Северна Македония да отбележат съвместно на най-високо ниво 1005-а годишнина от смъртта на цар Самуил. В хода на разговора двамата министър-председатели изразиха мнение, че това ще е доказателство за ефективното изпълнение на поетите от правителствата ангажименти чрез Протокола от 10 юни, подписан по време на първото заседание на Междуправителствената комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай