Борисов и Вучич се похвалиха с двустранна дружба

"Балкански поток" означава икономически растеж и за двете държави, каза Вучич

Борисов и Вучич се похвалиха с двустранна дружба | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и сръбският президент Александър Вучич пристигнаха край с. Летница, за да видят как се изгражда трасето на "Балкански поток".

След инспекцията на магистрала "Европа" и газопровода двамата лидери дадоха пресконференция.

Пред репортерите Вучич благодари на Борисов за гостоприемството и заяви, че България била изключителен приятел. Той останал много доволен от това как върви работата. В дългосрочен план това бил един важен проект.

„Надявам се че скоро ще съединим и двете части в област Зайчар“, отбеляза Вучич. Той благодари на Борисов още веднъж и обяви ,че никой в Сърбия няма да каже лошо дума за България и българите. "С лупа и микроскоп да тръгнете да търсите човек, който да каже нещо лошо за България няма да го намерите“, отбеляза сръбския президент.

По думите му "Балкански поток" означава икономически растеж и за двете държави. "При нито едно от предишните ми посещения не съм виждал толкова неща, колкото днес успяхме да видим", каза Вучич.

От своя страна премиерът Борисов отбеляза, че въпреки кризата от COVID-19 работата по трасетата на газопровода "Балкански поток" и АМ "Европа" не е спирала. По думите му символично сваляли карантината и давали пример за българите и сърбите да започнат отново да работят, да почиват и да се веселят заедно. "Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19. Трябва максимално бързо да се върнем към нормалния живот", отбеляза премиерът.

Борисов се похвали, че е показал разширението на Чирен и новата компресорна станция, която се прави на сръбската граница. Много "мощно" върви и гръцката връзка. По този начин се дава възможност за пълна диверсификация на България и Сърбия. По думите на Борисов може да се докарва и руски, и американски втечнен, и катарски и израелски газ. "Имаме милиард и сто резервиран капацитет, така че може веднага да напълним тръбите, като станат готови", каза още премиерът.

От думите му стана ясно, че се работи честно и почтено и с помощта на ЕК, а проектът бил аплодиран от Вашингтон през Москва и Анкара до Белград. Борисов подчерта ,че  инвестицията е изцяло българска. Вучич се пошегува, че от изброените само Борисов е премиер. От своя страна той отговори в шеговит тон: "Като са ми готови тръбичките и, като си станат проектчетата, накрая и президентите идват". 

По думите на премиера поколения напред щели да ползват това, което се строяло сега и подчерта, че се работи и по гръцката връзка.

Той каза, че всички фактори се възпротивявали, когато имало корупция и нечестни процедури. По думите му именно Южен поток бил спрян и имало наказателна процедура от Брюксел, зареди корупционни практики в търговете. По думите му 250 млн. евро България влагала в проекта и припомни, че за изграждането на двата лота ги спечелили гръцки компании.

„Символично сваляме карантината, даваме пример за българите и сърбите - да започнат да работят, да почиват и да се веселят заедно. Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19”, заяви още министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът напомни, че пандемията е нанесла огромни щети за икономиката и финансите на целия свят и че са загинали много хора, но изрази надежда, че максимално бързо ще можем да се върнем към нормалния живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай