Борисов и Радев чупят трета стомна с Пеевски

Наближат ли избори, двамата започват да си мерят дистанцията с депутата от ДПС

Борисов и Радев чупят трета стомна с Пеевски | StandartNews.com

Трета стомна с отровна вода срещу Пеевски чупят Борисов и Радев. Всеки път щом изборите почукат на вратата двамата първи започват да мерят дистанцията помежду си с името на депутата от ДПС. Не конкурират визия за страната, не кръстосват цели, а мерят омразата си. И то в хъшлашко заяждане, непроменено от три години.

Първият рунд

бе през 2018-та, когато започна първото строяване на редиците за следващите избори - за евродепутати, а после и за кметове.
Фронтът отвори Борисов, обявявайки началника на президентския кабинет Иво Христов за Сив кардинал, който преди това бил изпълнителен директор уж в телевизия на Пеевски. Имат ли общи бизнес интереси с Пеевски, отвърна Радев на удара. И не пропусна да залее Борисов с кал. "Споменаването в едно изречение на хора от администрацията ми с името на г-н Пеевски аз наричам груба манипулация", заяви президентът. И още тогава обяви Борисов за човек на Ердоган. Нарече го "носач на шербет".
Ако президентът Румен Радев има каквито и да било данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, да сезира прокуратурата, отклони подаването на топката премиерът като включи и военната терминология: „Това е вероломно нападение без никакъв повод“.
Опитът на двамата по този начин да разчистват сметките си

очаквано получи звучен шамар от Пеевски.

"Считам, че е несериозно премиер и президент, от висотата на тяхната позиция, да ме използват в опит за разрешаване на съществуващите между тях или между техните администрации проблеми, както и да се упражняват върху името ми, особено с подобна неприемлива за институциите, която представляват, риторика", заяви тогава Пеевски с официална позиция. В нея той бе категоричен, че не познава Иво Христов и той никога не е не е работил за него.
Не приемам замесването на моето име с това на премиера Борисов, по начина, използван от президента Румен Радев, тъй като нямам и никога не съм имал бизнес-интереси или други обвързаности с премиера, каза още Пеевски. И заключи: "Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, лични или институционални, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии.
С тези си действия и забъркването на името ми в техните търкания, премиерът и президентът се поставят единствено в услуга на хора като Иво Прокопиев и олигархичните кръгове около него, чиито задкулисни бизнес интерес аз разобличавам през моите медии."
Думите на Пеевски минаха проверката на времето и за Иво Христов, и за Иво Прокопиев.
А неволите в държавата сложиха нови и нови разделителни линии между премиера и президента. Юлското разклащане на държавата миналото лято донесе усещане за нови избори, а оттам присети двамата държавни мъже, че е време да вдигнат рейтинг покрай Пеевски.

Във втория рунд

първия удар този път бе отреден за президента. "Отдавна заявих, че Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт", обяви президентът, подавайки топката на Борисов и запушвайки ушите си за всички сигнали на службите, че имат доказателства за заплахи срещу двамата политици от ДПС.
В пинг-понг играта дамата генерали дори включиха плажния щурмовак Христо Иванов, чието изпълнение на Росенец с националния флаг, лепна на НСО петното, че поругава трикольора.
Борисов победоносно заби подадена топка от Радев като го нарече "фигурант" в ръцете на Делян Пеевски, който му реди кабинета. А, за да затвърди преднината си в двубоя, дори поиска оставката на трима от приближените си министри.

Реакцията на Доган, и Пеевски беше светкавична

но не с обяснения, а с действия.
Отказаха охраната от НСО, защото службата бе употребена политически. Нещо повече - Пеевски предприе допълнителни действия като стана инициатор на промени в закона за НСО. С тях определени лица, които ползват охрана, сами заплащат закрилата.
Зловещото мълчание на ДПС през лятото свари неподготвени първите ни държавни мъже почти толкова колкото и покъртителната присъда на Движението за оставките им още в през есента.
Но като стана ясно, че изборите се отлагат за напролет, и президент, и премиер се върнаха към индивидуалната игра.      
До сряда, когато политиците дадоха старт на изборния сезон, а Радев реши да спази традицията.

Откри третия рунд

срещу Борисов с юмрук срещу Пеевски, ядосан, че не се вписва в профила на Движението за бъдещия президент. Решен да отмъсти за отказа, президентът заяви: "Логично е партията на г-н Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политика".
Отровата в думите на президента дойде дюшеш на премиера, за да му припомни, че е станал държавен глава благодарение на гласовете на Движението. А за да е сигурен, че играта ще продължи, подаде следващата топка:  
"И аз мога да кажа на Радев, че е ортак с Черепа."
Когато една ситуация се повтори, това е трагедия. Когато се потрети, става комедия, в която керванът си върви, кучетата си лаят, а стомната с отровната вода се катурва заедно с рейтингите и държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай