Борисов гневен на коментарите за ген. Мутафчийски

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса не е разформирован, каза премиерът

Борисов гневен на коментарите за ген. Мутафчийски | StandartNews.com

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса не е разформирован, заяви видимо разгневеният премиер Бойко Борисов на брифинга на Щаба тази сутрин.

"Щабът е доста голям и всяка сутрин се явява, представляван от ген. Мутафчийски, дава информация и отговаря на въпроси. В самия Щаб има разногласия по дадени теми", съобщи премиерът.

Всяка сутрин щабът е при мен горе в 7 ч. всяко нещо се обсъжда по стотици пъти и едва тогава слизат тук да говоря, каза министър председателят.

Тъй като в брифинга се включи и началникът на Оперативния щаб ген. Мутафчийски, Борисов заяви, че не е имал това намерение, ако не е съзирал поредния умисъл, визирайки реакциите след като вчера стана ясно, че Националният оперативен щаб няма да дава редовните си брифинги.

"От две седмици Щабът ме умолява да спра да се гаврите всяка сутрин с тях. Една част си вършат работата, има друга, която буквално идва да се заяжда с тях. Просто хората се преумориха. Те имат и операции планови, имат и друга работа. Умоляваха ме.

Борисов заяви, че ген Мутафчийски му е пратил есемес това да се прекрати и по друг начин да се работи.

Премиерът уточни, че вчера по време на брифинга на Щаба в новия формат е бил с ген. Мутафчийски и е работил. Той подчерта, че работят всеки ден без почивка, без събота и неделя и без заплащане.

Той категорично отрече да има напрежение между него и ген. Мутафчийски. И предупреди, че тези спекулации са начин да се подрони работата и доверието в правителството и в Щаба. Според е бил между доц. Ангел Кунчев и ген. Мутафчийски за разхлабване на мерките.

Ген. Мутафчийски заяви, че наистина е некоректно отразяване, че Щабът е спрял и подобна информация обезсмисля техните усилия. Той напомни, че на медиите е съобщено още миналата седмица, че разговарят с премиера да бъде променен начина на оповестяване, защото според много от хората този начин насажда страх и фиксира вниманието на обществото.

"Молбата за промяна за оповестяването беше лично наша. Дори ние искахме и по-далече да бъде - само с прессъобщения и ако има въпроси да бъдат към ресорните министерства и към щаба", каза Мутафчийски.

"Нищо не е по-различно - всичко работи на максимална сила", коментира Борисов.

"Щом французите отиват към юни за отменяне на мерките...Вижте днес имаме втора починала лекарка. Къде в света видяхте по света някъде, където да може да се отслабят мерките", разкри премиерът.

'Короната е някъде във въздуха, да внимаваме, както когато пресичаме улица", каза още той. "Каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни? В другите страни пускаш СМС и чакаш, за да те пуснат", допълни Борисов.

"Какво напрежение да има между нас с ген. Мутафчийски? Аз съм го издигнал до този пост на Щаба, приятел ми е от над 20 години. Нулев ни е спора. Кунчев искаше да разхлаби мерките още, спорът беше между него и ген. Мутафчийски", заяви Бойко Борисов.

Премиерът разкри, че днес ще имат разговори с автоинструкторите, мисли се и за отваряне на кафетата. "Всички работим на проба-грешка. Дори СЗО работи така. Няма категорично мнение на лекари за разхлабване на меките", коментира премиерът.

"Няма еднолична власт, допитвам се до най-добрите специалисти", заяви министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай