Богдан Богданов: По-високи доходи за младите в Бюджет '2025

Ще работя Плевен да бъде домакин на Дунавската инициатива през 2026 г.

Богдан Богданов: По-високи доходи за младите в Бюджет '2025 | StandartNews.com

Ще работя Плевен да бъде домакин на Дунавската инициатива през 2026 г.

За хората и бизнеса е важно да се движим напред, казва водачът на листата на ПП-ДБ в 15 МИР и бивш министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов
 

- Г-н Богданов, часове остават до 27 октомври - поредният седми извънреден вот за парламент. Как оценявате предизборната кампания и каква ще е подредбата на партиите и коалициите в 51-то Народно събрание, според Вас?

- Това, което виждам, е, че избиратели, разочаровани от провала на ротацията на редовния кабинет, връщат доверието си към нас. Хората искат нормалност, работещи институции, адекватен достъп до здравеопазване и образование. Едва ли има голяма партия, която ще Ви каже, че на изборите не се цели към първото място. Работим за максимално висок резултат и спечелване на общественото доверие.

- Необходимо ли е и защо България да има редовно правителство след изборите?

- Необходимо е и то не заради една или друга партия, а за да не се спират и забавят важни задачи и проекти за България. Последните два редовни кабинета бяха с мандата на ПП-ДБ и те бяха свалени, защото с мнозинството се разминахме по въпроса с борбата с корупцията и справедливостта. Ние предлагаме конкретни решения за управлението на държавата, защото е важно за хората и бизнеса да се движим напред. Предлагаме кабинет с министър-председател, който е надпартиен, общественик с широка подкрепа и доверие. 

- Настоявате бъдещият премиер да е равноотдалечен от партиите, но той трябвало да припознае програмата на ПП-ДБ. Ако обаче това се случи, той автоматично ще бъде приет като ваш последовател. Как ще убедите партньорите да го приемат и има ли такава личност?

- Ако погледнете програмите на повечето партии, всички застават зад политики в подкрепа на здравеопазването, образованието, дори започнаха да говорят и за високи доходи, което е нашият водещ приоритет. Не мога да допусна, че има партия, която да се обяви официално против мерки, които ще накарат младите семейства да изберат да живеят в България. Убедени сме, че всеки премиер лесно би събрал подкрепа за такава програма. В същото време ние самите не бихме подкрепили фигура, която не е категорична, че мястото на България е в Европейския съюз и НАТО. И по един от най-важните приоритети за нас, борбата с корупцията, виждаме декларации в тази посока и от останалите партии. На хартия не би трябвало да е трудна задача да има широка подкрепа за програма, която включва и нашите приоритети.  

- Бихте ли изброил някои от имената, които сте обсъждали за премиер?

- Умишлено не коментираме предварително имена за надпартиен премиер, защото преди всичко е важно да получим подкрепа от хората за самия модел на управление. И когато видим резултата от изборите, можем да влезем в разговори с партиите в парламента.

- В качеството Ви на финансист и бивш министър на икономиката и индустрията какви предложения ще отправите към финансовото министерство за бюджета за 2025 година?

- Предложенията, които имаме към "Бюджет 2025", са включени в програмата ни. Ако искаме младите семейства да не търсят щастието си в чужбина, трябва да ги подкрепим с мерки за по-високи доходи - при отглеждането на децата с подкрепа, ако майката иска да работи през втората година на майчинството. Когато пенсиите се увеличават, когато има повече безплатни лекарства, това облекчава и бюджета на младите хора, които доскоро бяха принудени да заделят пари и за родителите си. Държим да продължи и общинската инвестиционна програма, за да имат хората добра среда на живот.

- Твърдите, че след 4 години средната работна заплата може да стигне 4000 лв. Но как може да се случи това, при положение че инвеститорите напускат България и липсва работна ръка?

- Най-често инвеститори напускат България заради несигурност и в търсене на по-евтина работна сила. Ние предлагаме на бизнеса решение, с което да намалят производствените си разходи и да могат да привличат и задържат качествени специалисти. Аспектите са два - да се погрижим за по-подготвена и производителна работна ръка и да осигурим възможност за подкрепа на бизнеса за модернизация и по-висока конкурентоспособност. Обезпечаването на пазара на труда ще стане когато хората виждат своето бъдеще в България и са спокойни за своята професионална реализация тук. Предвиждаме и програма за подпомагане на бизнеса с финансиране от страна на държавата на част от капиталовите инвестиции, които да доведат до модернизация на производствата и по-висока производителност. В зависимост от индустрията и региона, тази подкрепа може да достигне до 60% от капиталовите разходи. Въведохме тази програма миналата година, чрез която успяхме да привлечем три ключови приоритетни проекта (инвестиции над 100 млн.лв.), два от които в Северна България - Шумен и моя роден град Плевен. Целта ни е тази програма да стане стандартна и достъпна и за инвеститори, чиито вложения започват от 1 млн.лв.

- Кои са начините за подобряване на жизнения стандарт на хората?

- С двете си редовни правителства наложихме финансова политика, която залага на балансирани инвестиции в хора и инфраструктура. Правилният път е пътят на увеличение на доходите.

- Като водач на листата на ПП-ДБ в 15 МИР в Плевен какви неотложни ангажименти поехте пред избирателите?

- Три са основните ми приоритета:

1. Справянето с безводието и обезпечаване на града и областта с необходимата инфраструктура. Само по инвестиционната програма за общините, която въведе кабинетът "Денков", Област Плевен получава над 206 млн.лв. за инфраструктурни проекти. В кварталите "Дружба" - 3, 4 и "Мара Денчева" има значителни загуби по водопреносната мрежа, които на места достигат 70-80%. 

2. Област Плевен да бъде домакин на Дунавската инициатива, която България ще председателства през 2026 год. Това е рамка за сътрудничество между държавите от Дунавския басейн, насочена към подобряване на икономическото, екологичното и социалното развитие в региона. Област Плевен трябва да бъде домакин, тъй като регионът е разположен в близост до река Дунав и е естествено свързан с Дунавския регион. Нашата област е стратегическа локация, която предоставя възможности за развитие на транспортната инфраструктура и търговията, както и за насърчаване на културния обмен и туризма. Домакинството на Плевен ще позволи на областта да се представи на международната сцена, като покаже своите предимства и потенциал, както и да привлече инвестиции и да насърчи местното икономическо развитие. 

3. Грижа за по-малките населени места - всички се фокусират в общините, но селата имат нужда от адекватна подкрепа и достъп до финансиране. Мой приоритет ще е изграждане на адекватна инвестиционна програма, която да дава ясен хоризонт на кметовете на тези малки населени места, за да може да осигурим адекватни условия за живот, както и достъп до здравеопазване на всички хора. 

- Кои ще са първите Ви законодателни предложения като народен представител?

- Първо трябва да приемем антикорупционните законови актове и пътната карта за климатична неутралност, от които зависи дали ще започнат плащанията към България по Плана за възстановяване и устойчивост. На тези законопроекти висят 10 милиарда лева европейски средства. И тук говорим за закони, които са изключително важни и за нас като граждани и ще направят живота ни по-добър и по-справедлив. По-конкретно говоря за правилата за избор на членове на Антикорупционната комисия, Закона за защита на сигналоподателите, Закона за личния фалит. Европейската комисия ясно даде да разберем, че повече няма да ни чака. Разбира се, приоритет са и бюджетните закони, за които имаме ясна визия, така че да влезем в еврозоната с под 3% дефицит.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай