БНБ: На монетата е светският образ на Паисий Хилендарски

БНБ: На монетата е светският образ на Паисий Хилендарски | StandartNews.com

София. Изображението на Паисий Хилендарски върху монетата, както и това върху банкнотата, не представлява каноничен образ, използван от Българската православна църква, а е стилизиран светски образ (без нимб), като посланието е да се наблегне на възрожденския и будителския принос на Паисий Хилендарски в светската история на България. Това е и становището на външните консултанти на БНБ, които са взели участие при определянето на художествените качества на проекта за дизайн на монетата.

Това становище изпратиха до медиите от Българска народна банка (БНБ) във връзка с коментарите около грешка в дизайна на новата монета от 2 лева.

"Съгласно чл. 25, ал. 1 от Закона за Българската народна банка (ЗБНБ), Българската народна банка (БНБ) е институцията, която има изключителното право да пуска в обращение банкноти и монети. Номиналната стойност, техническите параметри и дизайнът на банкнотите и монетите, пускани в обращение от БНБ, се определят от Управителния съвет (чл. 25 ал. 4 от ЗБНБ)", аргументират се от БНБ.

Те уточняват, че при изработване на дизайна на монетата е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г. Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

По този начин новата разменна монета ще е продължение на съществуващата концепция за серията български разменни монети, състояща се от три групи монети: I група – включваща ниските номинали от 1, 2 и 5 стотинки; II група – средните номинали от 10, 20 и 50 стотинки, и III група – включваща висок номинал от 1 лев и бъдещата монета от 2 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай