Блокът търси Бойко за извинение

Блокът търси Бойко за извинение | StandartNews.com

Реформаторите в паника след изказването на премиера в нощта на балотажа

Стотици позвънявания и SMS-и от реформаторите получи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов след нощта на балотажа, научи "Стандарт". Причината е, че след дузината непремерени изказвания и статуси във Фейсбук, които разиграха десните в Плевен, Борисов им направи остра забележка да се "смирят и да започнат повече да работят". А ключовата реплика "Ваше превъзходителство, Плевен падна!" заради победата на кандидата на РБ Георг Спартански даде повод на министър-председателя да призове лидерите от Блока да се смирят. И да се хващат на работа заради стабилността на държавата. В нощта на балотажа Борисов поиска извинение от лидерите на коалиционните партньори на ГЕРБ. Но вчера десетките позвънявания от тяхна страна не срещнали отговор от премиерския телефон, научи още "Стандарт".

Безуспешни останали и опитите на съпредседателите на Блока да се видят тет-а-тет с Борисов. В неделя вечерта премиерът допълни, че правителството както досега ще работи с всички кметове без значение от политическата им принадлежност. "За Плевен положих огромни усилия да загубим този град, заради което ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността", коментира Борисов. И публично разкритикува кандидата на ГЕРБ и досегашен кмет Димитър Стойков за калпаво направените велоалеи из целия град, които станаха хит в социалните мрежи. След като посече Стойков и даде да се разбере, че умишлено не е отишъл да го подкрепи, Борисов подчерта: "Плевен паднал, дали щеше да падне, ако бях там!? Да се пробваме на парламентарните избори да видим дали ще падне!? Максимално дърпах юздите на партията да не постигне дори по-големи резултати". И заключи по посока на Блока: "Пази Боже, да има пресконференция, на която се хваля за един областен град".

Първият опит за извинение вчера дойде от лидера на ДБГ и вицепремиер Меглена Кунева: "Хората не са крепости. Да оставим сравненията с миналото", каза Кунева пред Нова тв и така се разграничи индиректно от парливия статус на Москов във Фейсбук. "Не сме в ситуация на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация в Средновековието, когато можем да кажем на хората къде да насочат своя глас", каза още тя. "Напротив, плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван градът им", отбеляза Кунева. И се опита да влезе в тона на министър-председателя: "Оттук нататък трябва да се направи стабилно мнозинство в местния парламент и да започнат да се решават проблемите на Плевен". След това Кунева влезе в ролята си на част от кабинета и отбеляза: "Тези избори показаха, че хората искат реформи и ги очакват от Реформаторския блок. Нашата голяма задача, заради която хората ни подкрепиха, е да има реформи в здравеопазването, образованието. Искам спешен разговор за антикорупцията". По-късно лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че "реакцията на статуса не смята да коментира". И допълни: "Безспорно е обаче, че за ГЕРБ е ново предизвикателство ние да станем втора политическа сила. Ново и трудно. Въпреки значителното им превъзходство". На въпрос кой на кого трябва да се извини за грубия тон, черния PR - ГЕРБ на РБ или РБ на ГЕРБ, Кънев заяви: "Мисля, че кампанията е зад гърба ни. Поздравяваме победителите и работим".

Орбан звънна на "Дондуков" 1

Унгарският министър-председател Виктор Орбан звънна на премиера Бойко Борисов, за да го поздрави за победата на изборите на ГЕРБ.

Орбан пожела този успех на партията да донесе успех на целия български народ и да доведе до видимо развитие на регионите в България. Двамата премиери използваха случая да обсъдят актуални политически теми, отбелязаха от правителствената пресслужба. България и Унгария ще продължат да работят активно за развитието на двустранните отношения, както и по въпроси от общ интерес в рамките на Европейския съюз, се договориха Бойко Борисов и Виктор Орбан.

Малко по-рано пък премиерът Бойко Борисов поздрави турския си колега Ахмет Давутоглу за успешното провеждане на парламентарните избори в страната и за успеха на ръководената от него партия. "Убеден съм, че изразената демократична воля на турския народ ще създаде стабилна основа за консолидиране на напредъка на турската държава във всички области, както и за по-нататъшното разширяване на двустранните ни отношения".

Резултатите:

ГЕРБ спечели 11 от 14-те балотажа на кметските избори в областните градове. Така общо 21 от 27-те областни центрове ще бъдат управлявани от кметове на партията на Бойко Борисов. На втори тур ГЕРБ победи в Пловдив, Хасково, Шумен, Силистра, Търговище, Сливен, Ловеч, Враца Разград, Перник. БСП не печели в нито един от големите градове. Реформаторският блок извоюва победа в Плевен и Добрич и така кметовете в областните центрове, подкрепени от блока, стават четирима. Независимият Тодор Попов спечели в Пазарджик. ДПС вече има един кмет в областен град - Кърджали, избран на първи тур.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай