Близнашки: Зад протестите стоят три сценария

За служебния кабинет на Радев: Слага тигана преди да е хванал рибата

Близнашки: Зад протестите стоят три сценария | StandartNews.com

 

Протестите целят реализирането на три стратегии. Това разкри професорът по Конституционно право и служебен премиер Георги Близнашки по Канал 3. Едната е цел на хората на Иван Костов: да се унищожи ГЕРБ и те да си върнат електората и властта. Втората е налагането на авторитарен режим под формата на президентска република и зад него прозира кръгът, който е зад президента, а третият е да се приключи с валутния резерв и той да бъде разграбен, обясни Бизнашки.

Той заяви, че тъмносини и кървавочервени сега маршируват рамо до рамо, но това е фалшив съюз. Целят да смачкат центристките сили, но това е опасно, ако се върнем към историята и си спомним кой доведе на власт нацистите, каза още служебният премиер.

Наивниците, които създават тази еуфория сега, това ще има струва скъпо занапред, убеден е Близнашки. „Виждаме бунт на младото поколение, което е дезориентирано, тепърва трябва да му обясняваме откъде идва тази огромна омраза“.

Той припомни, че определени среди заграбиха националното богатство през последните 30 години.

„Битката, коята сега води прокуратурата няма как престъпността да вземе връх, защото иначе оставаме без бъдеще като нация. За младите хора това изглежда героично, но те просто участват в сценарий, писан от други“.

Президентът обаче тепърва ще трябва да се разграничава от хора като Васил Божков, Цветан Василев и Иво Прокопиев.

„Той в момента се бори за власт, но за какво му е тази власт и той не знае.“

Според него президентът е тръгнал по посока, по която връщане няма. „Не можеш да си играеш с бъдещето на държавата.

Когато говориш за корупция, трябва да си готов с доказателства“, смята Близнашки като добавя, че „Радев не си дава сметка за огромните отговорности, които носи“.

Политиците ги съди историята. Тя няма да е милостива към Радев, убеден е професорът.

„Конституционният съд днес ясно каза, че не може да се извършва разследване към държавния глава, но това не означава, че не могат да бъдат разследвани сътрудниците му“.

Радев не може да бъде привлечен като обвиняем, но това не озвачава, че като приключи мандата му няма да носи наказателна отговорност, ако има сериозни доказателства за това, заяви Близнашки.

Той каза, че призивите на президента на площада са политически, но искането му за оставка на правителство и на главния прокурор нещо е по- сериозно. „Това може да бъде основание на импийчмънт, но очевидно управляващите не искат да се увеличава напрежението. Те смятат, че то трябва да се свали и да се обърнем към другите тежки задачи, пред които ни постави вируса и кризата. Има логика“, добави Близнашки.

По повод думите на Радев, че е готов със служебен кабинет, Близнашки каза, че слага тигана на огъня преди да хване рибата.

„Опитва се да узурпира цялата власт, а това е много тежко нарушение“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай