Понеделник,

Близнашки каза какъв е хоризонта пред Радев

От: стандарт -
A
A
A

 

Трудно ще се събере мнозинство от две трети, което да даде санкция за свикване на Велико народно събрание. Това каза в предаването „Опорни хора“ по Bulgaria On Ari проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право.

Това е сложна задача, още повече, че управляващата партия се изкуши да създава нова конституция. Аз очаквах да внесат един законопроект с няколко пункта за промени, които предполагат свикване на ВНС. Това щеше да бъде по-рационалният подход, който би довел до успех, категоричен е проф. Близнашки.

„Влакът за новата конституция обаче вече тръгна, внесен беше законопроектът, събрани бяха подписите. Беше важно да се предприеме това начинание, защото по този начин всички останали се принуждават да сложат своите идеи и проекти на масата. Това беше добре премислен ход, но ще бъде една голяма битка. Кулминацията ще бъде догодина“, добави Близнашки.

Според него проектът на президента ще бъде за една авторитарна конституция, за концентриране на властта в ръцете на едно единствено лице - в президента. Целта е президентска република.

Румен Радев няма какво да предложи на нацията, пред него няма хоризонт. Той действа отвъд своите правомощия. Нарушава конституцията по един категоричен начин, каза Близнашки.

Дебатът за нова конституция ще се гледа в следващото народно събрание. Независимо каква конфигурация ще се получи - тя няма да бъде трайна и убедителна. Това ще бъде фрагментиран парламент и ще се правят безпринципни коалиции. Най-добрият начин за коалиция ще бъде на тема висша политика, т. е. държавното устройство на страната, допълни преподавателят по конституционно право.

По повод машинното гласуване, проф. Близначки заяви, че машините ще създадат огромни проблеми особено на електората на БСП.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички