Близнашки: БСП да не се хваща на хорото на Хр. Иванов

Най-голямата грешка на БСП ще бъде ако подкрепят „Демократична България“

Близнашки: БСП да не се хваща на хорото на Хр. Иванов | StandartNews.com

Най-голямата грешка на БСП ще бъде ако подкрепят „Демократична България“, защото едно е да искаш оставка на правителството, друго е да подкрепяш партия, която иска да парализира работата на прокуратурата и по този начин да се опита да унижи държавата. Това заяви проф. Георги Близнашки в студиото на "България он ер" в коментар за очакваните протести през есента срещу единствения кандидат за главен прокурор - Иван Гешев.

Подобни действия наливат масло за диктатура под формата на президентска република и отсега трябва да е ясно, че който иска този разговор желае силна власт и желязна ръка, добави Близнашки и даде за пример соцдепутата Явор Божанков, който "случайно попаднал в политиката" сега лансира идеи за американски модел в съдебната система.

Според Близнашки от концепцията на Иван Гешев лъха прагматизъм и той не е влязъл в минното поле на политиците, както го упрекват.  Напротив той предизвиква разговор по въпроси, за които се иска стратегическо решение. Един от тях е отсъствието на новия наказателен кодекс, който така или иначе не можа да бъде приет по време на прехода.

Как да има чувство за справедливост българинът сега, при положение, че се смени цялата ценностна система, а така и не се въведоха правилата за новите престъпления, попита Близнашки. Той припомни, че в навечерието на 30-годишнината от началото на прехода нямаме национална стратегия по големите въпроси, не успяхме да стабилизираме демокрацията и властта не се упражняваше от компетентни хора. Затова и остава усещането, че държавата ни е като кораб без котва, влачи се по течението на реката и не знаем дали или кога ще се разбие.

Според Близнашки предстои големият разговор за българския преход, в който кукловодите създадоха олигархия, която искаха да контролират, но тя отдавна излезе от контрол.

Той смята, че политическата ситуация през есента ще бъде доста напрегната, но не очаква голяма промяна, защото опозицията е разединена. Няма съмнение, че ако левицата спечели изборите за София това ще бъде голям пробив, каза Близнашки, но добави: "Независимо, че социолозите я насърчават, Мая Манолова си дава сметка колко ще й е сложно. Не е изключена дясна подкрепа за Манолова, но на тези партии ще им се наложи след това да се разделят с много поддръжници. Същото ще коства и на БСП, защото отново ще се повдигне въпросът за връзката между Корнелия и Костов, предвид нейното минало."

Според Близнашки е рано да се правят категорични прогнози, но истината е, че БСП нямат силен кандидат в Своите редици за София и трябва да разчитат на фигури, които са извън партията и правят всичко възможно да се дистанцират от нея. Вече го няма ентусиазмът за победа, както беше преди евроизборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай