България в Шенген! Прогнозата на Илхан Кючюк

Западните Балкани трябва да бъдат интегрална част от ЕС, каза евродепутатът от ДПС

България в Шенген! Прогнозата на Илхан Кючюк | StandartNews.com

България трябва да стане член на Шенген до края на годината. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа" по време на дебата за състоянието на ЕС.

Плановете на съюза за справяне с енергийната криза, корупцията, високите цени на електроенергията и инвестиции в икономиката на ЕС бяха сред темите, обсъдени с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В програмна реч пред Европарламента тя представи мерките за излизане от енергийната криза и намерения за законодателните инициативи, които предстоят през следващите седмици и месеци.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк подкрепи усилията на Европейската комисия и заяви, че днес Европа трябва да бъде единна, както във вътрешен план така и във външен.

По думите му предложението на Комисията за създаване на политическа общност е добро, но според него Западните Балкани трябва да бъдат интегрална част от ЕС.

„Много ми допада идеята за политическа общност и създаване на нови приятелства и партньорства. Но не мога да възприема Западните Балкани като част от тази политическа общност. За мен те трябва да бъдат интегрална част от ЕС. Исторически и географски те принадлежат към Европа и искам да бъдат част от ЕС. Поколения наред и европейски, и национални политици работят за това.“, категоричен бе Кючюк.

Според евродепутата голямото предизвикателство пред Съюза е как Европа да изглежда по друг начин през 2024 г. Кючюк приветства идеята на Комисията за създаване на истински Европейски конвент, където идеите на гражданите да намерят място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай