България не се отказва от европарите за "Струма"

Не захранваме Перник с вода от София. Ще използваме ВиК мрежата на София, каза Петя Аврамова

България не се отказва от европарите за "Струма" | StandartNews.com

"Държавата не се отказва от европейско финансиране за изграждането на АМ "Струма". Знаете, че новите екологични изисквания са високи. Тази година ще предприемем мерки за екологията", съобщи пред БНТ регионалният министър Петя Аврамова. коментарът й бе по повод оттеглянето на апликационната форма за работата по автомагистрала "Струма", която беше подадена в Европейската комисия.

Не захранваме Перник с вода от София. Ще използваме ВиК мрежата на София, което ще изисква допълнителен водопровод и помпена станция. Това ще е резервен вариант, както за водоснабдяване на Перник, така и за обратна връзка от язовир "Студена" към София, обясни Петя Аврамова.

"Водата няма да се вкарва в язовир “Студена”, а направо във водопреносната мрежа на Перник", каза още тя.

“Подаването на оставка не е проблем. Виждате, че цялата държавна машина е ангажирана с решаването на водната криза”, коментира Аврамова и попита: “Ако се оттегля, това ще помогне ли за решаването на водната криза?”. Част от жителите на Перник искат оставката на министър Аврамова.

“Сушата не е само в Перник, а всички ВиК операторите трябва да въведат водни режими навреме, за да не се стига до спирането на водата”, допълни министърът.

“Разчитам на експертизата и следенето на водните нива на всички водоизточници на питейна вода”, заяви Аврамова.

"Водните асоциации няма да отпаднат след създаването на холдинга", разкри министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай