Четвъртък,

Благоевград остана без кмет

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград прекрати пълномощията на кмета на града инж. Румен Томов, предаде Агенция Фокус. Извънредното заседание на комисията по въпроса продължи 3 часа при закрити врати, строги мерки за сигурност и спазване на изискванията на здравните власти.

С 9 гласа "за" членовете на ОИК-Благоевград прекратиха правомощията на Румен Томов, като преди приключването на заседанието четиримата представители на БСП напуснаха залата.

След като ОИК гласува за прекратяването на пълномощията на инж. Румен Томов, предстои комисията да уведоми ЦИК, която да насрочи нови избори за кметското място.

"Борбата продължава", коментира Томов, който уточни, че в следващите дни ще даде пресконференция, на която ще обяви бъдещите си намерения.

Решението за прекратяването на пълномощията на избрания през есента кмет беше взето от административните съдии и беше потвърдено от Върховния административен съд.

Кметът Румен Томов бе отстранен от ВАС, защото не е заличил едноличната си фирма в едномесечен срок след неговото избиране за поста. На 16 април ВАС реши да остави в сила решението на благоевградския съдия Димитър Узунов за прекратяване на пълномощията на кмета.

Причината е, че в едномесечен срок след избирането му - до 4 декември 2019 г., той не е предприел действия да заличи едноличната си фирма в Търговския регистър, въпреки че я е прехвърлил на сина си и тя от години не развива дейност.

Нарушаването на изискването на Закона за местното самоуправление и местната администрация е достатъчно основание за прекратяване на мандата, категорични са съдиите. Кметът Томов е предприел действия по заличаване на ЕТ от регистъра и това е станало, но на 11 декември 2019 г. - седмица след изтичане на срока.

За нарушението първи сигнализира бившият кмет Атанас Камбитов и подаде сигнал до Общинската избирателна комисия. Кметът Томов е обяснил закъснението, че заедно с вписване на договора за прехвърляне на ЕТ “Румен Томов - АЛМА ЕМ” на 25 ноември 2019 г. е искал да се впише и заличаване на търговеца. Твърди, че е станало техническа грешка в подаденото заявление за вписване.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички