Бизнесът разклати стола на министър

Поиска оставката на Петкова заради отклоняване на средства

Бизнесът разклати стола на министър | StandartNews.com

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха писмо до премиера с искане за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, съобщи Нова телевизия.

Поводът за писмото са промените в Закона за енергетиката, които ще позволят на "Булгаргаз" да върне на клиентите си надвзети суми, след намаляването на цената на руския газ за България с 40%.

"Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят", заявяват от бизнеса.

"Това не са пари от бюджета! Това са пари, които индустрията е платила за по-скъп природен газ на "Булгаргаз", респективно на "Газпром". Газпром върна тези пари за надплатени сметки на Булгаргаз. Следователно трябва да ни се възстановят за периода 5 август 2019 – 31 март 2020 година", се изтъква в писмото.

Според бизнеса министър Петкова трябва да подаде оставка, заради: опит отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията; поставяне на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г. да има договори с "Булгаргаз" с неотменяеми количества с клауза „взимаш или плащаш“, но по „свободно“ договорена цена; проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай