Бивш член на ЦИК нахока властта за Изборния кодекс

Все още има време това Народно събрание да се отнесе сериозно към въпроса

Бивш член на ЦИК нахока властта за Изборния кодекс | StandartNews.com

Управляващите трябва да се стреснат, че не са направили нищо при поредното фризиране на Изборния кодекс през октомври и не са направили нищо, което да облекчи работата на ЦИК и с което да се минимизират рисковите, свързани с изборите. това заяви пред БНР социологът Цветозар Томов, който е и бивш член на Централната избирателна комисия.

„Все още има време това Народно събрание да се отнесе сериозно към въпроса и да извади Изборния кодекс още веднъж на масата. Радикалното решение в тази ситуация е добре известно - дистанционно гласуване, но за неговото организиране няма време до март. Но гласуването по пощата като технология е отработена. Имаме опита на други страни, от който можем да се поучим, можем да го въведем за рисковите групи - активните случаи, карантинираните", обясни Томов.

Според него потоците от избиратели не трябва да се смесват. Може да се въведе часови интервал, да се създадат специализирани секции. Подвижните избирателни секции не са вариант. Може да се помисли за създаване на секции на открити пространства, обясни експертът.

„Друг голям проблем е дали ще се намерят достатъчно желаещи за членове на секционните избирателни комисии“, постави въпроса Цветозар Томов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай