Биков: Пренаписаха Изборния кодекс за 1 нощ

Точка първа в дневния ред трябва да бъде избор на Министерски съвет, каза той

Биков: Пренаписаха Изборния кодекс за 1 нощ | StandartNews.com

Изборното законодателство бе пренаписано буквално за една нощ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Това Биков, след като парламентът закри заседанието си, тъй като не успя да приеме програмата си за седмицата и дневния ред за днес. 123-ма депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха въздържали се за предложената седмична програма и така новите партии не събраха гласове, за да гледат промените в Закона за партиите, които предвиждат 1 лев субсидия за глас и поправките в Изборния кодекс.

ВИЖ ОЩЕ: Изненада! Парламентът без дневен ред,няма заседание

Точка първа в дневния ред трябва да бъде избор на Министерски съвет, коментира пред журналисти Биков. Той обясни, че ГЕРБ-СДС са имали няколко мотива да не подкрепят програмата за работа на Народното събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова: Казахме НЕ на приемането на лобистки закони

"Първият го казахме миналата седмица - изборното законодателство буквално се пренаписа и то фундаментално, и то за една нощ с минимално кратък срок за внасяне на предложения между първо и второ четене. Това е абсолютно ненормално. Ние заявихме нашата позиция още миналата седмица и тя ще остане валидна докрая на този парламент. Не може да се поставя под риск целия изборен процес, защото тези промени, които вчера бяха приети от Правна комисия рискуват нормалното провеждане на изборите и за пръв път от 30 години насам поставят под въпрос легитимността на изборите.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов хвана ГЕРБ натясно

Например кандидатът за президент Румен Радев да назначава ЦИК. Това никога не е било. Нашият изборен процес се е основавал на това партиите да се самоконтролират. БСП да контролира ГЕРБ, ГЕРБ да контролира БСП, ДПС да контролира патриоти и т.н. В момента въпросът е кой ще контролира кандидата за президент. Кой? Никакъв отговор няма по този въпрос. Как ще се осъществят всичките промени, които предлагат, свързани с електронно и машинно гласуване. Накрая ще се окаже, че ще сме провели нелигитимни избори и от политическа криза, ще влезем в конституционна и изобщо в криза на демократичното управление. Това би било престъпление към всички български граждани", заяви още Тома Биков.

Според него, за да има истински дневен ред на едно Народно събрание то би трябвало да излъчи първо кабинет. "Очевидно това Народно събрание няма потенциал да излъчи правителство. Ние се опитахме, положихме всички усилия в тази тежка ситуация да предложим едно адекватно правителство, което да взима решения в тази трудна ситуация. За съжаление нито една от партиите не прие това наше предложение. Оттук нататък виждаме безпомощност", каза още Тома Биков. Според него, когато предлагаш социални, икономически закони, първо трябва да си излъчил правителство, за да се знае кой ще ги изпълнява.

Той определи като пълен абсурд в момента да се предлагат закони при положение, че тези партии, не са излъчили кабинет. "Да излъчат кабинет и тогава да предлагат всичко останало. Това е дневният ред. Точка първа в дневния ред е избор на Министерски съвет. Това трябва да бъде", допълни още Тома Биков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай