Кредити без лихва ще се дават срещу трудов договор

Ще могат да изтеглят безлихвен заем от държавата до 1500 лева срещу трудов договор

Кредити без лихва ще се дават срещу трудов договор | StandartNews.com

Ще бъдат отпуснати 200 млн. за служителите в неплатен отпуск. С тази социална мярка те ще могат да изтеглят безлихвен заем от държавата в размер до 1500 лева. Единственото, което трябва да предоставят, е трудовия си договор, съобщи пред бТВ икономическият министър Емил Караниколов. 

„Целта е да се подпомогне бизнесът и да не се освобождават хора, които пък от своя страна да разполагат с едни оборотни средства. Парите по тази мярка ще дойдат от Българската банка за развитие, като ще бъдат предоставени директно на търговските банки. Така че който иска да кандидатства за този държавен заем, трябва да посети търговска банка. Периодът за връщане на този безлихвен заем е до няколко години'', обясни министърът.

По отношение на другата мярка – покриване на 60% от възнаграждението на работника, икономическият министър предупреди работодателите, че останалите 40% са негово задължение и ги призова да не лъжат държавата, защото това може да се провери много лесно по размера на осигуровките и данъците.

Караниколов отново наблегна на пакета от мерки за БНБ.

„Той дава по-голяма ликвидност на банките, които могат да бъдат по-гъвкави при предоставянето на кредити. Ние допълнихме тази мярка с още 500 милиона лева. Те отиват в ББР, но те ще бъдат гарант и ще покриват при един кредит до 25% от него. Това реално ще стимулира частните инвеститори и банките да извадят 2,5 милиарда лева, които ще влязат в българската икономика“, каза Караниколов.

Той определи действията на БНБ, която отпусна пакет от 9,3 милиарда лева като много адекватна мярка, която е предприета само няколко часа, след като Европейската комисия е разрешила такава възможност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай