БДЦ се разпадна

БДЦ се разпадна | StandartNews.com

Обмислят промени в правилника за създаване на нови групи

Парламентарната група на БДЦ днес се разпадна. Петимата депутати от "Народен съюз" подадоха молби за напускане заради несъгласие с промени в парламентарните комисии. Те бяха предложени от съпредседателя на групата Красимира Ковачка, за да може правилно да се отрази съотнешението в БДЦ, където "Народен съюз" има 5 депутати, а партия БДЦ - 8.

Според Румен Йончев, председател на партия "Народен съюз" промените не са съгласувани с него. Според Ковачка обаче са спазени всички изисквания на правилника и по-голямата част от депутати са гласували за предложението й.

С внушително мнозинство депутатите одобриха промените. Така Румен Йончев се раздели с председателското място в комисията за българите в чужбина, на негово място идва Стефан Кенов, който е зам.-председател на партия БДЦ, а Росен Петров заменя Явор Хайтов във вътрешна комисия.

"Демокрацията не означава да се съберат трима вълка и едно агне и да решат какво ще ядат на вечеря", коментира Светлин Танчев.

Румен Йончев пък заяви, че депутатите от "Народен съюз" станали жертва на наказателна акция и не могат да останат да бъдат част от група, която получава нареждания незнайно откъде.

В спора се намеси и Радан Кънев в защита на "Народен съюз". Той обвини Цветан Цветанов, че стои зад този недостоен прецедент - разправа с членовете на чужда група от парламентарната трибуна.

"Ние от РБ поне го правим през медиите", каза той и предизвика смях в залата.

Подкрепи го независимият Георги Кадиев. И той се обърна към Цветан Цветанов, за да му каже: "наказвате една част от групата, защото отиде на преговори с АБВ, а другите останаха да ви подкрепят".

Цветан Цветанов отхвърли обвиненията и заяви, че ГЕРБ не се меси в работата на чужди парламентарни групи. На въпрос на "Стандарт" Депутатите от "Народен съюз" не отхвърлиха идеята да внесат промени в правилника, така че да могат да се създават нови парламенатарни групи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай